Stavět novou, nebo opravit starou? Politici ani obyvatelé se neshodnou v otázce budějovické sportovní haly

27. únor 2019

Na dva tábory rozděluje celé město. Žádné jiné téma v Českých Budějovicích momentálně nerezonuje tak jako bourání současné sportovní haly a stavba nového multifunkčního centra Dlouhá louka na jejím místě.

Centrum má stávající halu nahradit a zlepšit komfort pro diváky i sportovce. Kritici ale tvrdí, že projekt je pro město příliš drahý a není dostatečně propracovaný.

Stavba měla původně začít už v loňském roce, radnice ji ale tehdy odložila kvůli vysoké nabídkové ceně. Po půl roce se k projektu vrací znovu. Nevole, na kterou naráží ze strany odpůrců, je ale ještě silnější.

Sportovní hala na Dlouhé louce v krajském městě funguje od roku 1985. Slouží tenistům, gymnastkám, florbalistům, atletům nebo volejbalistům. Ti ji využívají asi nejvíce. Volejbalový klub Jihostroj od roku 2000 celkem devětkrát vyhrál domácí extraligu, a patří tak mezi nejúspěšnější tuzemské kluby.

Nemůžeme ani rozsvítit všechna světla

Podle manažera klubu Roberta Mifky je ale současná všesportovka, jak místní halu nazývají, nepohodlná pro diváky i vrcholové sportovce. „Nesplňuje základní kritéria evropské volejbalové federace pro pořádání soutěží. Jde hlavně o výšku stropu, ale problémem je i osvětlení, v tomto případě nesplňujeme normu velmi výrazně. Dostáváme na to vždy nějakou výjimku, ale obávám se, že by to do budoucna nemuselo už stačit,“ říká.

Jihostroj postupuje do semifinále extraligy.

Potíže jsou i s elektroinstalacemi. „Nemůžeme třeba rozsvítit zdaleka všechna světla, zkrátka to není technicky možné, protože by celý systém zkolaboval. Také se celkem běžně stává, že vyhoří nějaká zásuvka,“ popisuje Robert Mifka.

O tom, jestli halu zbourat a postavit novou, nebo nechat tu současnou, se ve městě vedou spory zhruba poslední rok a půl. Ve skutečnosti se ale celá záležitost táhne mnohem déle.

V roce 2012 vypsalo město architektonickou soutěž na Centrum halových sportů. Tu ale zrušil antimonopolní úřad.

Projekt multifunkčního centra Dlouhá louka, který v roce 2017 vypracoval ATELIER 8000, věnoval městu volejbalový klub jako dar. „Já osobně u toho tehdy nebyl, ale samozřejmě to reflektovalo tu nevydařenou architektonickou soutěž a zkrátka tady byl velký zájem, aby už se něco změnilo a aby se ve městě hala vybudovala. To byla cesta, která k tomu měla vést a urychlit to,“ vysvětluje Robert Mifka.

I diváků bylo dost

Na straně odpůrců nového sportovního centra stojí předsedkyně sportovního klubu Moderní gymnastika Máj Ivana Pokorná, jejíž svěřenkyně v současné hale trénují denně. Projekt prosazovaný volejbalisty i městem považuje za příliš nákladný.

„Cítíme, že Budějovice potřebují novou sportovní halu, ale nevím, jestli v téhle podobě je úplně ideální pro všechny sporty a konkrétně pro nás. Neustále řešíme problém s našimi gymnastickými koberci. Potřebujeme je mít v nové hale někde uskladněné, a to je pořád neskutečný problém,“ připomíná.

Pokud se začne hala bourat, bude se muset se svými svěřenkyněmi přesunout do základní školy Oskara Nedbala. „Máme tam jakési zázemí, ale v případě, že se tam přesuneme všichni a budeme muset využívat stejné tréninkové hodiny, bude to hodně náročné. Jsme individuální sport, nemůžu mít na jednom koberci třicet gymnastek, to je úplně beze smyslu,“ reaguje.

Odpůrci bourání: Chceme referendum

Podobně rozdělení jsou i politici. Mezi největší kritiky multifunkčního centra momentálně patří Česká pirátská strana. Začátkem roku 2019 založila iniciativu Zachraň halu, která má na internetu přes 3200 podporovatelů.

„My si primárně myslíme, že je nesmysl bourat něco, co funguje a co ještě může několik let fungovat. Tady se prostě několik lidí rozhodlo, že je třeba tuhle halu zbourat a na jejím místě postavit novou, ale my si prostě myslíme, že je takové rozhodnutí od stolu je špatné,“ uvádí zastupitel za Piráty Lukáš Mareš.

Sportovní hala České Budějovice

Cílem iniciativy Zachraň halu je podle něj vyvolat místní referendum. „Mělo by definitivně rozhodnout o tom, jestli halu zbourat, nebo nechat stát. Máme v plánu ho vypsat společně s květnovými volbami do evropského parlamentu,“ dodává.

K Pirátům se přidala i Občanská demokratická strana, kterou v Českých Budějovicích vede bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. I on tvrdí, že je projekt multifunkčního centra předražený.

Kritizuje navíc postup města při vypsání výběrového řízení na zhotovitele stavby, který podle něj může napadnout antimonopolní úřad. Radnice soutěž vypsala už loni, ale zrušila ji kvůli vysoké nabídkové ceně. Hodnota zakázky tehdy byla 312 miliónů korun bez DPH.

„My teď upozorňujeme na to, že rada za půl roku tu samou zakázku, naprosto nezměněnou, vypisuje o 200 milionů dráž. Tím pádem těm firmám říká: My jsme to tenkrát zrušili, protože jsme vám tvrdili, že na to nemáme, a za půl roku to vypisujeme znovu,“ zdůrazňuje. „Město vystavují riziku, že bude platit pokuty stavebním firmám, že bude zakázka zrušena, že ji ÚHOS napadne a samozřejmě to povede k tomu, že se nepostaví vůbec nic,“ doplňuje.

Ocelová konstrukce je na hraně únosnosti a je v ní více než 1400 metrů čtverečních azbestových panelů. Je to časovaná bomba, která může kdykoliv vybuchnout.
náměstek primátora František Konečný

Podle náměstka primátora Františka Konečného z hnutí ANO je zakázka v souladu se zákonem a antimonopolní úřad může napadnout cokoliv.

Názor odpůrců, že současná hala může sloužit ještě několik let, odmítá a opírá se přitom o posudek statika z ledna letošního roku. „Celá ocelová konstrukce je na hraně únosnosti a jakákoli úprava není možná. Navíc v konstrukci je více než 1400 metrů čtverečních azbestových panelů, je to časovaná bomba, která může kdykoliv vybuchnout,“ komentuje.

Referendum o sportovní hale zatím českobudějovická radnice nevypíše

Sportovní hala v Českých Budějovicích má jít k zemi a na jejím místě se plánuje stavba nového multifunkčního centra

O referendu kvůli Multifunkčnímu centru Dlouhá louka v Českých Budějovicích bude zastupitelstvo rozhodovat 25. března. Jeho vypsání požaduje část opozice v čele s ODS a Českou pirátskou stranou.

Nové multifunkční centrum Dlouhá louka podle odhadů vyjde bezmála na 700 miliónů korun. Jedná se o dvojhalu s menší a větší palubovkou. Do větší haly se vejde přibližně 2 300 diváků. Hala se má využívat nejen pro sportovní, ale i kulturní akce.

Pro vypsání místního referenda by jeho zastánci museli sehnat asi sedm a půl tisíce podpisů od obyvatel města. Druhou zákonnou možností je, že o něm rozhodne zastupitelstvo. To je v tuhle chvíli pravděpodobnější.

Primátor města Jiří Svoboda z hnutí ANO ustanovil pracovní skupinu složenou ze zástupců všech zastupitelských klubů, která se referendem bude zabývat. „Půjde zejména o stanovení termínu, ten už je ale dopředu na základě kulatého stolu dohodnut na termín evropských voleb, a půjde hlavně o formulaci otázky do referenda,“ doplnil.

O tom, zda referendum radnice vypíše, by mělo zastupitelstvo definitivně hlasovat 25. března.

Podle architekta Miroslava Vodáka byla současná sportovní hala ve své době standardním projektem. „Tehdy se ale používaly jiné technologie a stavební postupy. Myslím, že nejde o nějakou nadprůměrně hodnotnou stavbu, na rozdíl od plaveckého stadionu, který bych opravdu zařadil k tomu nejlepšímu z české a možná i světové architektury. Sportovní hala tuhle kvalitu nemá,“ říká.

Co se týče životnosti stavby, sportovní hala je zhruba v polovině. „Já bych to přirovnal k tomu, když máte deset let staré auto a bavíte se o tom, jestli je výhodné udržovat ho dalších deset let, nebo koupit nové. Obvykle se rozhodujete na základě toho, jak vám vyhovuje, jak plní vaše požadavky a pak na základě toho, kolik stojí údržba a případně koupě nového auta. Naprosto stejná diskuze se vede o sportovní hale,“ připomíná Miroslav Vodák.

Problémem navíc podle něj je současná situace ve stavebnictví. „Během posledního roku jsme se dostali do stavu, kdy je tolik práce, že cena za projekt i za realizaci je na svém historickém maximu. Vnímám jako velký problém, že město předpokládá, že celou stavbu bude financovat ze svého rozpočtu, protože ty peníze budou chybět jinde,“ dodává.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.