Osud sportovní haly už delší dobu rozděluje budějovické politiky i veřejnost

3. únor 2019 14:16

Spory kolem bourání staré sportovní haly v Českých Budějovicích a stavby nového multifunkčního centra Dlouhá louka neutichají. Zastupitelé z ODS a České pirátské strany chtějí vypsat místní referendum.

To by se teoreticky mohlo spojit s květnovými volbami do Evropského parlamentu. Vedení města ale už na začátku roku vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby a od svého záměru ustoupit nehodlá.

„My si prostě myslíme, že má-li se stavět sportovní hala, tak se má stavět se záměrem na sport. Má se definovat limit, který na to máme, parametry, které má splnit, ale tenhle projekt má v sobě investice třeba za 150 až 200 milionů, které v podstatě se sportem příliš nesouvisí,“ vysvětluje své stanovisko opoziční zastupitel Martin Kuba z ODS.

Stavba nového multifunkčního centra Dlouhá louka má podle odhadů stát bezmála 700 miliónů korun. Části opozice se cena zdá příliš vysoká. „Tvrdíme, že se má hledat taková cesta, aby se za co nejoptimálnější peníze získalo co nejvíc prostoru pro všechny sportovní kluby. To je cesta, kterou chceme jít,“ dodává Martin Kuba.

O vypsání referenda bude rozhodovat únorové zastupitelstvo. Pokud na něm odpůrci bourání staré haly neuspějí, musí od obyvatel získat asi sedm a půl tisíce podpisů. „Už sbíráme podpisy a zároveň pracujeme i na té politické rovině. Snažíme se přesvědčit ostatní strany v zastupitelstvu, že vypsání referenda je docela dobrá cesta, jak z celého problematického projektu sportovní haly odejít s nějakou ctí,“ říká předseda zastupitelského klubu Pirátů Lukáš Mareš.

Odpůrci bourání sportovní haly v Budějovicích chtějí vypsat místní referendum

Sportovní hala České Budějovice

Rada města České Budějovice vypíše výběrové řízení na stavbu multifunkčního centra Dlouhá louka. Na místě současné sportovní haly má vzniknout moderní sportoviště přibližně za 670 miliónů korun.

Stavba multifunkčního centra Dlouhá louka měla začít už loni, radnice ji ale tehdy odložila kvůli vysoké nabídkové ceně. Nové výběrové řízení radní znovu vypsali na začátku letošního roku.

Podle náměstka primátora Františka Konečného z hnutí ANO je stávající hala ve špatném stavu. To potvrzuje i nejnovější posudek statika. „Celá ocelová konstrukce je na hraně únosnosti a jakákoli výměna, zateplení není možná. Navíc v konstrukci je více než 1400 metrů čtverečních azbestových panelů, je to časovaná bomba, která může kdykoliv vybuchnout,“ reaguje.

Současné vedení města také po posledním zasedání rady znovu zopakovalo, že stavba multifunkčního centra Dlouhá louka je jednou z jeho hlavních priorit v tomto volebním období.

Spustit audio

Související