Volejbalisté bourání sportovní haly podporují, atleti mají obavy

15. květen 2018 16:10

Desítky lidí přišly na jednání zastupitelstva města České Budějovice protestovat proti bourání sportovní haly na Dlouhé louce. Práce mají začít už brzy, pak se bude stavět úplně nová hala.

Vznikla i petice, podle níž má město halu zachovat a novou postavit jinde. Její autoři slibovali, že předloží zastupitelům podpisové archy s přibližně pěti tisíci podpisy. Zatím ale zastupitelé žádný takový dokument nedostali.

Město České Budějovice v současné době čeká, jak dopadne výběr firmy, která má sportovní halu na Dlouhé louce zbourat a místo ní postavit novou podle projektu Ateliéru 8000.

Tento záměr vítá například Jiří Popelka z českého volejbalového svazu, přestože zhruba rok budou mít někteří sportovci omezené možnosti trénování. „Určitě tam výpadek bude, ale já si myslím, že se musíme dívat do budoucna. Až to přijde, budeme všichni překvapení, a ten rok v mých očích není až tak dlouhá doba, abychom to nepřekonali,“ řekl.

Dodal, že oddíly se teď bojí něčeho, o čem nemají jasnou představu. „Já bych byl pozitivní. Ta hala je, myslím, navržená dobře a pomůže nejen volejbalu, ale i dalším sportům,“ komentoval.

Trenér atletů Jiří Couf říká, že roční výpadek postihne přibližně 400 mladých sportovců. „Z toho polovina jsou malé děti z přípravky, ty mají zajištěné tréninky v tělocvičnách po městě. U velkých jsme to nikdy nemuseli řešit, měli jsme sportovní halu,“ uvedl.

Nová tělocvična na základní škole Oskara Nedbala bude sloužit žákům i klubům

Nová tělocvična na Základní škole Oskara Nedbala v Českých Budějovicích

Tribuny pro diváky, velkoplošná obrazovka, prostor pro různé druhy míčových sportů. To vše nabízí nová tělocvična Základní školy Oskara Nedbala v Českých Budějovicích.

Pro juniorské atlety vyjednává vedení města náhradní možnosti. „Jednáme v Mladém v nafukovací hale o přizpůsobení sportoviště. Jasně, že to bude město něco stát a že to nebude ideální, ale alespoň nějakou možnost máme. Jinak s atlety bylo dohodnuto v květnu 2017, že se bude připravovat koridor, pro který jsme našli umístění v Základní škole Oskara Nedbala,“ připomněl náměstek primátora Petr Holický.

Stavba koridoru by měla skončit zároveň s dokončením nové sportovní haly, tedy přibližně v polovině příštího roku.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související