Odpůrci bourání sportovní haly v Budějovicích chtějí vypsat místní referendum

9. leden 2019 14:50

Rada města České Budějovice vypíše výběrové řízení na stavbu multifunkčního centra Dlouhá louka. Na místě současné sportovní haly má vzniknout moderní sportoviště přibližně za 670 miliónů korun.

Projekt ale stále rozděluje obyvatele i politiky. Zatímco vedení města počítá už na jaře se zahájením stavby, část opozice chce bourání starého sportoviště zabránit vypsáním místního referenda.

Sportovní hala na Dlouhé louce má být podle plánu už na jaře srovnána se zemí. Zatím jí stále využívají volejbalisté, gymnasté nebo tenisté.

Se stavbou nového multifunkčního centra chtěla radnice začít už loni. Kvůli vysoké ceně jí ale odložila. „Součástí té veřejné zakázky je i demolice. V květnu by měl být oznámen vybraný dodavatel, v červnu bychom chtěli začít stavět,“ říká náměstek primátora Petr Holický z hnutí ANO.

Podle projektu na místě vznikne moderní sportoviště, které bude sloužit například i pro kulturní akce. „Centrum je vlastně dvojhala, takže oproti jedné stávající palubovce budou dvě palubovky o rozměru, který umožňuje umístit i florbalové nebo házenkářské hřiště. Zdvojnásobí se tím kapacita,“ dodává Petr Holický.

V současné hale denně trénují třeba děti ze Sportovního klubu moderní gymnastiky Máj. Jeho předsedkyně Ivana Pokorná s bouráním nesouhlasí. Projekt nového centra je podle ní příliš nákladný.

Zatím také neví, kde budou po dobu stavby její svěřenci trénovat. „My se budeme muset zřejmě přesunout do základní školy Oskara Nedbala. Máme tam jakési zázemí, ale v případě, že se tam přesuneme všichni a budeme muset využívat stejné tréninkové hodiny, bude to hodně náročné. A protože jsme individuální sport, nemůžu mít na jednom koberci dvacet třicet gymnastek, to je úplně beze smyslu,“ popisuje.

Proti demolici se teď staví i část opozice, která založila webovou platformu Zachraň halu. Ta má v současnosti více než 660 podporovatelů. Cílem je podle zastupitele za Piráty Lukáše Mareše bourání zabránit vypsáním místního referenda.

„My si primárně myslíme, že je nesmysl bourat něco, co funguje a co ještě může několik let fungovat. Tady se prostě několik lidí rozhodlo, že je třeba tuhle halu zbourat a na jejím místě postavit novou, my si myslíme, že takovéto rozhodnutí od stolu je špatně,“ komentuje.

O případném referendu bude rozhodovat únorové zastupitelstvo. Pokud návrh neprojde, odpůrci demolice na vypsání referenda potřebují od občanů získat osm tisíc podpisů.

Stavba multifunkčního centra Dlouhá louka v Českých Budějovicích má být podle plánů města hotová v září roku 2020.

Spustit audio

Související