Stavba sportovní haly v Budějovicích se odkládá, problémy mají i jiné projekty

Bourání a stavba nové sportovní haly na Dlouhé louce v Českých Budějovicích v létě nezačne. Stavební firma Metrostav nabídla sice nejnižší cenu, ale i tak přesáhla předpokládaný rozpočet o dvě třetiny.

Českobudějovický magistrát avizoval už loni, že bourání a stavba nové sportovní haly bude stát kolem 300 milionů korun. Když teď komise otevřela obálky s nabídkami od tří firem, ukázalo se, že nejnižší nabídka od Metrostavu je ve výši 489 milionů korun. Další dvě nabídky přesáhly půl miliardy.

Náměstek primátora František Konečný proto řekl, že by se k situaci mělo vyjádřit zastupitelstvo. To se ovšem sejde až v září. Nyní existují tři varianty dalšího postupu – přijetí výsledku soutěže a stavba za víc peněz, zrušení soutěže, nebo odklad. Odklad bude mít sportovní hala v každém případě.

Podle ředitele jihočeské divize firmy Metrostav Martina Staška od loňského roku trvale rostou ceny stavebních materiálů a zároveň se hodně staví. Zatímco dříve firmy měly méně zakázek a byly ochotné tlačit ceny dolů, teď je tomu naopak.

Martin Stašek uvedl, že nabídnutou cenu považuje za odpovídající rozsahu stavby a že si umí představit i cenu vyšší.

Na Srubci se letos měla otevřít škola, stavba má ale zpoždění

Domácí úkoly

V obci Srubec u Českých Budějovic žije přibližně 2600 obyvatel, přesto tu není základní škola. Ta se měla otevřít letos v září, ale už teď je jasné, že se stavba minimálně o půl roku zpozdí.

Podobný osud jako českobudějovická sportovní hala mají i jiné stavby. Například na Srubci chtěli stavět novou základní školu, ale i tam nabídly stavební firmy vyšší cenu, než jakou obec očekávala a jakou si může dovolit.

Otazník visí i nad projektem zimního stadionu v Třeboni, kde soutěž ještě neskončila. Podobně je na tom oprava tribuny na atletickém stadionu na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Cenová nabídka firem byla dvojnásobná oproti očekávání TJ Sokol.

Českobudějovická radnice musela aktuálně zrušit soutěž na opravy některých ulic a křižovatek, opravy škol a také třeba na vybudování nového parkoviště na náplavce u Dlouhého mostu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související