Staré jízdenky, účtenky i učebnici matematiky použil student Matyas Řeřicha na módní model, se kterým uspěl v soutěži

15. leden 2024 11:28

„Na počátku bylo slovo a to slovo bylo papír...“ Tuto větu připojil Matyas Řeřicha ke svému modelu na mezinárodní soutěži Mladý módní tvůrce v Jihlavě. Mezi účastníky z České republiky, Rakouska, Německa a Slovenska získal stříbrnou příčku v oděvně výtvarné kategorii na téma Druhý život papíru. Student druhého ročníku oboru modelářství a návrhářství Střední odborné školy v Třeboni využil na svůj model hned několik druhů tohoto materiálu.

„Tady jsou jízdenky, které jsem si tak nějak intuitivně schovával už od minulého roku z cest do školy. Přišlo mi jako ohromná škoda ten papír hned ho vyhodit,“ ukazuje Matyas Řeřicha svůj papírový módní model.

Při tvorbě využil mnoho druhů papíru. „Je tu papír krepový, pak účtenky, nějaké paragony, knižní papír, recyklované vánoční papíry, které jsem si také schovával, dále stará učebnice matematiky a trhané kousíčky kartónu,“ vyjmenovává.

Jeho model má hmyzí hlavu. Já mám rád, když to nevypadá jako člověk, když přemýšlíte, jestli v tom člověk je, nebo ne. Jako nejlepší mi připadala moucha, že to dotváří zatáčky na fraku, na botách, má i sosáček. Všechno jsem vyztužil drátem a kašíroval,“ vysvětluje.

Při tvorbě využil také část starého magnetofonu. „Zdálo se mi úplně super použít krytky těch repráčků jako oči. Je tam mřížka, takže je přes to i dobře vidět,“ dodává.

Předmět výtvarná příprava učí Matyase a jeho spolužáky Jana Řeřábková. „Matyas má opravdu našlápnuto. Má neskutečnou fantazii a dokáže to dotáhnout do konce, to je strašně důležité. Někdo má obrovské představy, ale potom za tím vidí tu práci, a to už ho zarazí. Matyas se prostě nebojí, jde do toho plný pecky, vymyslí si něco, a i když to vypadá ze začátku absolutně nereálně, přemýšlíme a nakonec z toho vytěží maximum. Ale jak vidíte, má úspěch,“ chválí svého studenta.

Čtěte také

Letošní úspěch navíc není první. „Už jsem se účastnil soutěže loni v kategorii Star Wars a tam jsem byl dokonce první. Příští rok možná zkusím módní soutěž v Liberci,“ potvrzuje Matyas Řeřicha.

Právě hravost a fantazie jsou podle učitelky Jany Řeřábkové jedním z klíčů k úspěchu. „Když studenti potřebují ztvárnit nějaký oděv, materiál, tak musí vědět, jak. Ne každá technika se na to hodí, takže ty první dva roky si, jak já říkám, hrají,“ komentuje.

Předvést své modely můžou studenti nejenom na soutěžích. „To, co ušijí, různé kolekce a modely z ročníkových a dalších prací, předvádějí při školních módních přehlídkách. A to jsou skutečné přehlídky, kde se uvádí podrobnosti o modelu. Pravidelně je pořádáme v lázních Aurora pro lázeňské hosty. Máme přehlídky i jinde podle toho, kam nás pozvou, třeba na burzách škol nebo jsme zahajovali plesovou sezonu,“ upřesňuje Jana Řeřábková.

Nejbližší příležitost vidět tvorbu mladých módních návrhářů mají lidé 25. ledna v lázních Aurora v Třeboni.

Spustit audio

Související