Upíři ve školách se rozšířili po celém Česku. Projekt, který motivuje studenty k darování krve, vznikl v Písku

20. říjen 2023 08:19

Za projekt Upíři ve školách dostali ocenění učitelé píseckých středních škol. Právě díky nim se daří v regionu motivovat mladé lidi k darování krve. Plakety jim předali zástupci Českého červeného kříže, který se této činnosti dlouhodobě věnuje.

„Napíchli mi ruku, krev odtekla a šel jsem na rohlík. Rád bych daroval krev znovu, rád pomůžu a není to nic hrozného,“ líčí Vojta Rytíř z písecké střední lesnické školy.

Loni poprvé daroval krev Ondřej Hladovec. „Rád bych v tom pokračoval, protože to je takové minimum, co může víceméně každý udělat, a dá se to snést,“ popisuje.

Studenty písecké lesnické školy motivuje k darování krve učitel František Čapek. „U nás kluci dávají krev už asi deset let. Snažíme se dvakrát, třikrát do roka vysílat studenty čtvrtých ročníků a jsem rád, že se zapojují. Já jsem dřív také dával krev, ale teď mi vycházejí špatné výsledky, tak mi to zakázali. Proto jsem si říkal, že když nemůžu já, budu se snažit, aby krev dávali alespoň naši studenti,“ vypráví.

Čtěte také

Za učitelku Annu Vodsloňovou ze střední zdravotnické školy přišli cenu převzít studenti. „Paní učitelka vytvořila tento projekt. Bohužel nemohla dnes dorazit, tak přišli všichni jako třída. Projekt oslovil přes 63 středních škol v celé České republice. Letos je to šest let od jeho vzniku, za tu dobu bylo třináct Upířích dnů a písečtí středoškoláci dohromady darovali přes 160 litrů krve,“ připomíná studentka Lucie Zelinková.

Pedagogy středních škol, kteří se dlouhodobě věnují projektu Upíři ve školách, ocenil písecký Český červený kříž. „Tito učitelé dochází s žáky staršími osmnácti let na transfúzní oddělení a společně pak darují krev, a to bezpříspěvkově, což se dneska velice cení. My jsme samozřejmě moc rádi, že se stále více zapojují mladí,“ dodává ředitelka Petra Vítková.

Další Upíří den se na píseckých středních školách uskuteční 14. listopadu.

Spustit audio

Související