Darovat krev je možné jen asi do 65 let. Nových dárců ale přibývá málo

19. leden 2023 12:12

Některé krevní skupiny především s negativním Rh faktorem chybí na jihu Čech. Jinak ale dobrovolní dárci kolem Vánoc a na přelomu roku zásobili transfuzní oddělení českobudějovické nemocnice dostatečně. Nezabránila jim v tom ani respirační onemocnění.

„Já daruji krev už asi od osmnácti let, začala jsem díky mojí mamince. Chodím, protože to může někomu pomoci. Bojím se jehel, ale jsou tu skvělé sestry, takže mě vždycky zabaví a je to snazší. Beru to jako výzvu, že se vždycky hecnu a jdu,“ vypráví pravidelná dárkyně krve Jitka.

Naopak pan Vladimír se rozhodl, že začne darovat krev, teprve před rokem. Má za sebou třetí odběr. „Myslím, že to je dobrá věc,“ komentuje.

Právě prvodárců je podle primáře transfuzního oddělení českobudějovické nemocnice Víta Motáně stále málo. „Díky naší kampani pomalu přibývají, ale pořád je co zlepšovat. Populační demografická křivka je totiž neúprosná. Zhruba ve věku 65 let je třeba skončit s darováním krve a těch nových dárců stále nepřibývá tolik, jako jich ubývá,“ vysvětluje.

Čtěte také

Aktuálně chybí některé krevní skupiny. „A negativní, B negativní a nula negativní. Rh pozitivními skupinami jsme se dostatečně zásobili díky velké vstřícnosti dárců kolem Vánoc,“ uvádí primář.

Nově při plánování návštěv dárcům pomáhá krevní barometr. „Na webových stránkách nemocnice nemcb.cz je aktuální náhled do našeho krevního skladu, takže dárce si může udělat přibližný přehled, kolik čeho máme. Samozřejmě jsme si vědomi, že se dárcům mnohdy času nedostává, je problém s uvolněním v práci, takže když někdo zavolá, snažíme se vyjít vstříc,“ dodává Vít Motáň.

V tuto chvíli už odběry krve neohrožují ani respirační onemocnění a chřipky. Po nemoci by ale měli lidé počkat dva týdny, než jdou darovat.

Spustit audio

Související