Maturant budějovického gymnázia Theodor Kutý zkoumal látku pro hojení ran, získal za to prestižní ocenění

24. květen 2023 15:20

Mezi letošními držiteli prestižního ocenění Učené společnosti České republiky je i Theodor Kutý z Českých Budějovic. Osmnáctiletý student Česko-anglického gymnázia se ve své středoškolské odborné práci zabýval vývojem látky pro hojení ran. Cenu si převzal v pražském Karolinu, shodou okolností jen několik desítek hodin před maturitou. I tu ale zvládl s nejlepším možným výsledkem.

Sled několika desítek náročných hodin zakončil Theodor Kutý ústní maturitní zkouškou z českého jazyka a literatury. Nervózní byl podle svých slov jen částečně. „Je potřeba k tomu přistupovat takovou zdravou formou, neučit se spoustu otázek za tři dny, ale nějak si to rozložit. A když se to pak nestíhá, pokusit se to všechno alespoň nějak obecně projít,“ popisoval.

Přebírání ocenění, kterým mu uznali respekt nejvýznamnější čeští vědci současnosti, si Theodor užíval, zároveň se ale ke všemu snaží přistupovat se skromností. „Je hezké, že se takhle podporuje činnost středoškolských studentů. Zasloužila by si to spousta lidí. Je fajn dostat ocenění, ale to není to hlavní, proč to člověk dělá, to je prostě kvůli zájmu,“ komentoval.

Nominaci Učené společnosti zaslala Theodorova učitelka biologie a chemie Květa Tůmová, která shodou okolností stejné ocenění získala za svou celoživotní pedagogickou práci v kategorii středoškolských učitelů před šesti lety.

Čtěte také

S vedením odborné práce prý nemusela vůbec pomáhat. „Já jsem si ji jenom četla a hledala jsem, kde bych našla nějakou gramatickou chybičku, nějakou čárku, abych mu měla co vytknout. Mně při mém učení nejvíc baví vyhledávat talenty,“ usmívala se.

Na středoškolské odborné činnosti Theodor ve svém volném čase pracoval dva roky. Větší část této doby strávil v laboratořích Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde se pomocí základních metod z molekulární biologie pokusil připravit látku, kterou produkují larvy mouchy bzučivky zelené.

Cenu mu osobně předával předseda Učené společnosti České republiky, parazitolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. „Ukázal se skutečně jako talentovaný mladý muž, který má před sebou budoucnost v biomedicínském výzkumu. A učinil značný pokrok, takže se rozhodně dostal na úroveň zdatných bakalářských studentů,“ uvedl.

Učená společnost České republiky letos ocenila také sedmnáct domácích i zahraničních vědců z různých oborů.

Spustit audio

Související