Skupina La Vina se narodila v pochmurném čase uzávěr, ale její písničky mohou potěšit

„Naše skupina vznikla době koronaviru, kdy měl náš bandžista a autor Petr Novák tolik písniček, že mu padaly ze šuplíku. A valily se a valily, že z toho byla La Vina.“ Tak popsala vznik jihočeské kapely La Vina její zpěvačka Lucie Strusková.

La Vině věnujeme zvukovou pohlednici z loňských únorových Večerů S, tedy jednoho z koncertních programů v českobudějovickém Divadle U Kapličky, který sestavil, jako vždy, znalec nejenom jihočeské folkové scény a kapelník Spolektivu Jarda Hnízdil.

V případě dílem folkové, dílem bluegrassové skupiny La Vina to byla opět správná volba. Když se její jméno vysloví, může někomu vytanout na mysli česká pop-rocková teenagerská sestava Lavina, jejíž název tvoří jedno slovo. Ovšem v případě naší La Viny se jedná o slovní a zvukovou hříčku.

Ale odejděme od jazyka rychle k muzice. Jihočeská skupina La Vina, v níž se prolínají kapely Folkšok, Kvintet Písek nebo Votvíráci, se tedy narodila v pochmurném čase ne tak dávných uzávěr.

Na pódiu Divadla U Kapličky ji tvořili vedle již zmíněné zpěvačky Lucie Struskové bandžista a tvůrčí mozek kapely Petr Novák alias Antonín Frťala, dále kontrabasista Pavel Hoch a kytarista Honza Franc. Bohužel, kvůli nemoci na místě nemohla být hráčka na foukací harmoniku a zpěvačka, k jazzu inklinující Patricie Sýkorová.

Zvednout náladu vám mohou v podání La Viny písně Je to deset let, Pojď sem moje milá, Hádej, Vítr tenkrát vál, Neříkej, že máš mě rád, Kapří řeč a Jestli tě to baví.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související