Sklizeň pícnin zbrzdily deště. Sena bude o třetinu míň a zhorší se i jeho kvalita

8. červen 2020 08:51

Žací stroje na jihu Čech už týden nevyjely. Zemědělci zastavili sklizeň pícnin, protože kvůli dešťům nemůžou posíct a usušit seno. Letos ho bude míň a navíc i v horší kvalitě.

„Tuhle louku ještě sklizenou nemáme a čekáme, až se počasí trochu umoudří a budeme moci sušit,“ říká předseda zemědělského družstva Podkleťan Tomáš Bártl na neposečené louce u Loučeje na Českokrumlovsku.

„V současné době máme sklizeno osmdesát procent ploch o průměrném výnosu, teď nás čeká sklidit zbytek na sena. Kvůli tomuto opoždění nám trávy stárnou, lidově řečeno zdřevnatí, bude horší kvalita, narůstá podíl nestravitelné vlákniny a krávy nám nedají tolik mléka,“ dodává.

Objem i kvalitu pícnin ovlivnila především suchá zima a předjaří. „Trávy v klimaticky méně příznivých oblastech reagovaly na nedostatek vody menším odnožováním, nejsou hustá první patra a je i chudší druhové složení, proto výsledný objem je průměrný až podprůměrný,“ uvádí ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Vzhledem k tomu, že teď poměrně hodně pršelo, zemědělci očekávají, že otavy by mohly být standardní. „Kdybychom se přijeli podívat na posečenou louku, viděli bychom, že pícninám vláha prospěla, hned po posečení krásně obrostly,“ doplňuje Tomáš Bártl. Sklizeň pícnin skončí pravděpodobně v polovině června.

Spustit audio

Související