Průtoky na některých jihočeských řekách jsou nejnižší za sto let, květnový déšť nepomohl

28. květen 2020 11:06

Na jihu Čech spadlo v květnu až šedesát milimetrů srážek. V posledních letech se jedná o mimořádné množství vody. Na doplnění spodních vod to přesto nestačí.

„Těch srážek kupodivu nespadlo nejvíc na horách, srážkové pásmo se táhlo zhruba od Šumavy přes střední Čechy až do Jizerských hor. Nejvyšší úhrny byly spíše v centrální části jižních Čech a byly poměrně rovnoměrné, všude několik desítek milimetrů,“ hodnotí letošní květnové srážky českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.

„V řekách jsme zaznamenali po dlouhé době vzestupy vodních stavů, průtoky se dostaly ale jen mírně nad normál a jen dočasně. Také se mírně zvedly hladiny na podzemních vrtech, ale jenom v některých oblastech. Myslím, že je plno vrtů v místech, kde pršelo a hladina se prakticky nezměnila,“ doplňuje.

Tyto srážky byly sice vydatné, ovšem ne rekordní. Jihočeští meteorologové ale přece jenom jeden rekord zaznamenali. „Když srovnáme aktuální sucho v řekách z hlediska dlouhodobých průtoků, tak u stanic, kde měříme sto i více let, se pohybujeme mezi pěti nejsuššími roky vzhledem k sezóně. Máme i stanice, kdy ty současné průtoky jsou absolutně nejnižší,“ uvádí Tomáš Vlasák.

Čtěte také

Za propastnými rozdíly v množství srážek jsou podle ředitele hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Jana Kubečky klimatické změny. „Velkým problémem je to, že srážky začínají být velmi nerovnoměrné, to znamená buď je jich příliš mnoho, nebo málo,“ připomíná.

Když je srážek mnoho, přichází povodně. „Voda šumí několik dní a odteče. I když to z hlediska srážkových úhrnů vypadá jako hodně vody, velká část v terénu nezůstane a krajinu opustí, zatímco z hlediska doplnění spodních vod by bylo ideální, kdyby v menších množstvích a rovnoměrně po několik dní sprchlo,“ dodává.

Pro výraznější doplnění spodních vod by to ale podle Jana Kubečky muselo trvat několik měsíců až rok.

Spustit audio

Související