Česko zažívá extrémní sucho. Statistiky hydrologů jsou vzhledem k období alarmující

24. duben 2020 15:32

Sucho v tomto období je podle hydrologů neobvyklé. Čísla, která naměřili v jarních měsících, vycházejí většinou až v půlce léta. Značná část podzemních prostor, kde by měla být voda, je prázdná. Sucho pociťují lesníci i starostové.

Letos nedostatek vody překvapuje už na jaře. „Na jaře je většinou půdní nasycenost na sto procentech kapacity, teď se pohybuje pod padesáti a někde dokonce pod dvaceti procenty,“ uvádí Tomáš Vlasák z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Takový stav přitom podle něj v posledních letech obvykle nastává až uprostřed léta. Vzhledem k sezóně se jedná o mimořádnou situaci. Změna může přijít pouze v případě, že bude pršet po delší dobu, nejlépe v kombinaci s chladnějším obdobím, kdy se sníží výpadek.

„Dá se očekávat, že zdroje pitné vody, podzemní vody, ale třeba i lesy, které berou vodu spíš ve středních a hlubších částech půdy, budou mít v následujících týdnech problémy,“ dodává.

Podle Miroslava Řežábka, jednatele Městských lesů Volary, je především potřeba zachovat staré lesy. „Kůrovec likviduje staré porosty, a tím samozřejmě ubývá voda. Les je důležitý pro vodu v krajině, jednak ji zadržuje, jednak krajinu ochlazuje,“ připomíná.

Čtěte také

Se suchem už teď mají problémy na Prachaticku. „Máme obrovské obavy, sucho se nás hodně dotýká. Trápí nás to už od roku 2015, vodní deficit se pořád prohlubuje,“ potvrzuje starosta Svaté Maří Pavel Mráz.

Obce se podle něj vždy spoléhaly na zásobu ze sněhových srážek, letos ale bylo sněhu minimálně. „Ve Štítkově máme velké problémy, stéká se tam vodovod ze čtyř zdrojů a tři z nich už jsou teď na suchu. Ve Svaté Maří jsme minulý rok posílili vodovod, ale už vidíme, že voda ubývá i v nových zdrojích a budeme muset do budoucna hledat další řešení. Přitom jsme si loni mysleli, že máme vystaráno na padesát let dopředu,“ dodává.

Úbytek vody zpozorovala i starostka Lhenic Marie Kabátová. „Zimy jsou poměrně teplé, bez sněhu, takže chybí jarní tání, které zásobovalo vodou. Vidíme to třeba ve studánce u křížové cesty,“ popisuje.

Vodárenská firma Čevak zatím na jihu Čech zaznamenala problémy v obci Jivno, kde museli její pracovníci cisternou zavážet vodojem.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související