„Šílená věc a média mlčí! Pošli to dál!“ Typická poplašná zpráva pracuje s vyhrocenou emocí, popisuje žurnalista

1. únor 2024

Petr Nutil je nezávislý žurnalista, zakladatel a šéfredaktor webu Manipulátoři.cz, kde se věnuje mediální manipulaci, propagandě a odhalování takzvaných hoaxů. Zabývá se i psychologickými fenomény, které v člověku umlčují rozum, případně probouzejí zlo a iracionalitu. A jak říká, rád by alespoň malým dílem přispěl k popularizaci kritického myšlení a mediální gramotnosti.

Co je to například ten „hoax“ a jak ho poznat? „Klasické hoaxy, česky řečeno poplašné zprávy, obvykle využívají vyhrocený jazyk, vyhrocené emoce, drastické mediální obsahy, ať už jsou to fotografie nebo videa. A ta mohou být vytržena z kontextu a zasazena do jiného. To celé s výzvou k dalšímu šíření,“ odpovídá Petr Nutil.

V pořadu Dopolední host vymyslel modelový příklad hoaxu: „Prezident podepsal pozvánku pro miliardu Ukrajinců, převeze si je sám na Hrad a vy je budete platit. Okamžitě to pošlete všem svým kamarádům, protože média to tají.“ To je typická poplašná zpráva, která pracuje s vyhrocenou emocí a obsahuje výzvu k aktivitě. Většinou ještě s poznámkou, že klasická média o tom mlčí.

Žurnalista a zakladatel webu Manipulatoři.cz Petr Nutil

Do kategorie hoaxů ale podle Petra Nutila patří i méně nebezpečné podvodné zprávy, například žertovného charakteru. Vlastně se nás jimi snaží někdo napálit. „Podstatné je to, že jsou klamné a že jsou nevyžádané. Často je najdete ve svém e-mailovém spam koši,“ doplňuje.

Naproti tomu fake news jsou falešné zprávy a média. „Jde o takový druh zpráv, které se tváří jako mediální, ale nejsou. Nestojí za nimi žádné oficiální redakce, jsou to podvržené dezinformační weby nebo prostě jenom podvodníci, kterými se internet také jen hemží,“ vysvětluje mediální specialista.

I jedinec může své názory umně vydávat za pravdivá fakta. „Dneska je velice jednoduché založit si stránku, která bude vypadat jako seriózní zpravodajský web. To s technickým talentem zvládnete za jedno odpoledne. Nazvete si to, jak chcete, třeba tynejpravdivějšízprávynasvětě.cz, a už můžete obsah šířit dál,“ upozorňuje Petr Nutil.

Čtěte také

Proto je podle něj vždy dobré podívat se, odkud konkrétní zpráva pochází. „Jestli je za tím webem reálná kamenná redakce a jak si to médium stojí. Na to je skvělý nástroj u Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, takzvaný rating médií. Tam jsou média hodnocena podle kvality, etiky, schopnosti nakládat s realitou. Velmi doporučuji,“ říká.

Sám je zakládajícím členem a vedoucím redakce webu Manipulátoři.cz. „Naše stránky zachytávají na internetu falešné zprávy a vysvětlují, v čem jsou falešné,“ objasňuje Petr Nutil. „Web vznikl už kolem roku 2015, kdy tu byla slavná migrační krize. S kolegy jsme měli pocit, že se tématu podvrhů a poplašných zpráv u nás nikdo příliš nevěnuje, takže jsme je začali sami zachytávat a věšet na web jejich vysvětlení,“ dodává.

Od té doby se téma hoaxů a dezinformací už hodně posunulo. „Dobře se etablovalo i v mainstreamu, třeba na Českém rozhlase. Nelze než doporučit návštěvu webu iRozhlas.cz, kde posluchači najdou takzvanou Ověřovnu. Ta dělá v podstatě tutéž práci. A velmi dobře,“ uzavírá Petr Nutil

Celý rozhovor s žurnalistou a zakladatelem webu Manipulátoři.cz Petrem Nutilem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.