Senior dům v Soběslavi bude mít víc míst, na všechny zájemce se ale stejně nedostane

23. září 2021 08:44

Češi stárnou, v domovech pro seniory chybí tisíce míst. Vyplývá to z analýzy Asociace poskytovatelů sociálních služeb, podle které u nás teď žije 2,2 milionu lidí starších 65 let. Do roku 2050 jich podle demografických prognóz přibyde další milion.

Nedostatek míst má i Senior dům v Soběslavi na Táborsku. Nástavbou patra tu proto rozšiřují kapacitu o čtvrtinu. Počet míst vzroste ze současných 76 na sto.

Stovky dalších nevyřízených žádostí o umístění ale leží ředitelce Zině Petráskové na stole. „Zájem je velký. Máme kolem 600 nevyřízených žádostí, ale některé nejsou aktuální, protože lidé je podávají hned při odchodu do starobního důchodu. Převis žádostí nad kapacitou je ale rozhodně velký,“ říká.

Čtěte také

Město za rozšíření Senior domu zaplatí 50 milionů korun. Do projektu se podle starosty Jindřicha Bláhy zvoleného za ODS mohlo pustit díky dotaci Evropské unie, která pokryje téměř polovinu nákladů. „Je to dlouho plánovaná akce, ale až dotace, kterou jsme obdrželi, nám umožnila přístavbu udělat. Z původní půdy vznikne ještě jedno patro,“ uvádí.

Práce podle něj postupují poměrně rychle. „Letos bychom měli mít kompletní hrubou stavbu a vše by mělo být hotové v červenci příštího roku. Vznikne tady 24 nových lůžek. Poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku, takže jsme rádi, že budeme moct nabídnout další kapacity,“ dodává.

Podle analýzy Asociace poskytovatelů sociálních služeb vzroste počet seniorů do roku 2050 o další milion. V sociálních službách pro ně bude chybět téměř 28 tisíc lůžek. Náprava bude podle odborníků stát nejméně 70 miliard korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související