Sedmdesáté narozeniny písničkáře Jana Buriana uctíme jeho českobudějovickým rozhlasovým koncertem

„První píseň se jmenuje Dcera se stěhuje z domu. To se tak stává v lepších rodinách.“ Tak lapidárně uvedl Jan Burian svůj koncert ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice na jaře roku 2018.

Další výběr z našeho rozhlasového koncertního archivu je určen sedmdesátými narozeninami, které 26. března písničkář, pianista, skladatel, básník, publicista a cestovatel Jan Burian slaví.

Pochází ze známé umělecké rodiny. Jeho otcem byl proslulý avantgardní divadelník a také hudebník Emil František Burian, maminkou herečka a literátka Zuzana Kočová, strýc a děd byli věhlasní operní pěvci.

Coby písničkář vstoupil do povědomí zejména studentského a intelektuálně zaměřeného publika jako polovina tandemu Jan Burian – Jiří Dědeček, který společně působil od roku 1972 zhruba třináct let.

Od poloviny 80. let se Jan Burian na domácí písničkářské scéně osamostatnil a upozornil na sebe zdařilým debutovým albem s dvouslovným názvem Hodina duchů. Poslední album vydané vloni se jmenuje Noční tanec.

V dubnu 2018 se uskutečnil ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice unikátní společný koncert otce a syna – Jana a Jiřího Burianových. A tu polovinu koncertu, která patřila Janu Burianovi,  jenž usednul k našemu klavírnímu křídlu Petrof, vám u příležitosti jeho kulatých narozenin v Koncertních ozvěnách od Tří lvů přiblížíme.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související