S jarním úklidem můžete vymést i chmury z mysli. Očistu duše začněte úsměvem, radí terapeutka

6. duben 2023

Jaro a Velikonoce jsou symboly nového života, znovuzrození, obnovy a růstu. A jak říká Petra Podzimková, osobní koučka a terapeutka z Českých Budějovic a Vrábče, přináší příležitost k osobnímu růstu i pro nás.

„Jako se vyvíjí a roste všechno kolem nás, můžeme i my na sobě pracovat, rozvíjet se a růst. Například když sledujeme cyklus stromu, tak na jaře pučí, v létě mu rostou plody – to můžeme považovat za naši práci, kterou na podzim sklidíme, shodíme všechno, co nám neslouží, a přes zimu si odpočineme a připravíme se na nové jaro,“ připodobňuje.

I Velikonoce jsou spojovány s novým začátkem, ale předchází jim příběh tragické smrti. Až po ní přichází slavné zmrtvýchvstání. Musíme tedy nejprve nechat něco umřít, odejít, uzavřít, abychom mohli začít znovu a lépe? „Můžeme to tak vnímat, ale je dobré si uvědomit, že všechno, co jsme za život prožili, je naší součástí. Takže bych neřekla úplně ‚umřít', ale přijmout to, naučit se s tím pracovat,“ odpovídá Petra Podzimková.

Osobní koučka a terapeutka Petra Podzimková

Podle ní je schopnost uzavřít věci a zpracovat, co nás ovlivnilo, co nám ukřivdilo a co si s sebou neseme, vlastně uměním odpuštění. A odpuštění je od slova „pustit“. „Všechno, co si v sobě neseme, si neseme jenom my sami, nikdo jiný. Ovlivňuje nás to, jsou to naše omezující přesvědčení. A zbytečná zátěž,“ říká.

Takové odhození zbytečné zátěže může být momentem, kdy ze sebe setřeseme roli oběti a postavíme se do role tvůrce. „Mluvíme o změně. Je to vědomá změna k lepšímu. Každý si můžeme vyhodnotit, jak to máme a co bychom od života chtěli. Svůj život máme ve svých rukách a můžeme ho tvořit. To je důležité si uvědomit,“ zdůrazňuje terapeutka.

Jak také říká, všechno spolu souvisí. „Když si v sobě neseme něco z minulosti, od dětství přes dospívání a tak dále, a pořád to v sobě máme, tak nás to dál ovlivňuje. A to, jak se cítíme uvnitř, potom vyzařujeme i navenek,“ připomíná.

To znamená, že se od toho odvíjejí i reakce našeho okolí, že nám lidé nastavují zrcadlo. „Když změníme naše vnitřní nastavení, tak se změní i věci kolem nás. Jedině tak se můžeme v životě posunout dál a otevřít si nové možnosti,“ dodává.

Čtěte také

Práce na sobě je přitom tak trošku otázkou života a... „Kdybychom nic nezměnili, tak zůstaneme na stejném místě, třeba můžeme být stále nespokojení, cítit se hůř a hůř. A zadruhé, když v sobě člověk něco dusí nebo se stresuje a má z něčeho strach, žije ve svých omezujících přesvědčeních, tak se mohou projevit i psychosomatické důsledky,“ varuje. To znamená, že začneme být nemocní, duše ovlivní tělo.

Podle Petry Podzimkové to platí i obráceně. Jestliže dbáme o zdraví svého těla, vzmuží se i duše. Jako příklad uvádí své sportovně založené klienty. „U nich jde většinou práce na seberozvoji ruku v ruce s pohybem, se zlepšováním fyzické kondice,“ potvrzuje. Nebo další příklad: Jestliže se nešťastná žena hezky namaluje a obleče, udělá tím zároveň i něco pro změnu svého naladění.

„Když se chceme ráno pozitivně naladit, stačí se na sebe usmát do zrcadla. Rozehrajeme svaly v obličeji a mozek dostane impuls, že se děje něco dobrého. I jen pouhý úsměv stačí, abychom se cítili o něco lépe. A když ještě přidáme oblečení, ve kterém se cítíme dobře, tak to podpoříme,“ uzavírá.

Začít tedy můžeme hned – úsměvem, to je celkem jednoduché. Jak pokračovat? Jak olupovat vrstvy zbytečných nánosů křivd, bolestí a strachů a znovu si s ulehčením hezky žít? Celý rozhovor s terapeutkou Petrou Podzimkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související