Rok 2018 bude v budějovickém rozhlase rokem Žalmana, etikety i udržování tradic

2. leden 2018

Nabízet nové věci, ale také udržovat tradici. To je pro rok 2018 cílem Českého rozhlasu České Budějovice. Program nabídne nejen po rozhlasových vlnách, ale také ve své budově v ulici U Tří lvů.

Podle vedoucího programu Petra Meškána byl uplynulý rok úspěšný. Týká se to například přímých přenosů. „Rozhodli jsme se vysílat živě z akcí, které přitahují hodně lidí. Byli jsme součástí programu Země živitelky, Selských slavností v Holašovicích, vysílali jsme při otevírání plavební komory v Hněvkovicích nebo při předávání kastelánského žezla na Hluboké,“ připomíná s tím, že na přímé přenosy se posluchači mohou těšit i letos.

Osvědčila se změna víkendového programového schématu. „Vrátili jsme do vysílání mluvené slovo, nabízíme pravidelný pořad Historie českého zločinu a Čtení na neděli. Mám z toho radost, protože vysíláme velmi kvalitní věci, které Český rozhlas i přímo Český rozhlas České Budějovice vyrábí,“ říká Petr Meškán.

Plánuje více využívat rozhlasový archiv. „To je rodinné zlato Českého rozhlasu, v archivu je řada skvělých her a čtení se skvělými herci. Mohu slíbit, že do budoucna budeme tyhle pořady zařazovat. Také chystáme s Petrem Kronikou pořad, který se bude zabývat archivem a dramatickou tvorbou,“ dodává vedoucí programu.

Novinkou je pořad Návod na etiketu. Připravuje ho Ivana Šimánková s Alenou Špačkovou z Teologické fakulty Univerzity Karlovy, která se zabývá etiketou. V pořadu připomenou společenská pravidla pro pozdravy, představování, stolování, při pozvání na návštěvu, na veřejných místech a podobně. Všechny díly po odvysílání najdete zde.

Pavel Žalman Lohonka – 50 let s písničkou

Rok 2018 patří také Pavlu Žalmanu Lohonkovi. Tento folkový nestor slaví 50 let na scéně a bude i součástí vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. „Vymysleli jsme krátkou rubriku, kde zazní padesát písniček, které sám Žalman vybere a sám je okomentuje. Na konci roku se pak uskuteční koncert v našem sále,“ prozrazuje Petr Meškán. Rubrika nazvaná Pavel Žalman Lohonka – 50 let s písničkou bude součástí magazínu Písničkové rozhovory a také ji uslyšíte ve středečním ranním vysílání.

V novém roce posluchači nepřijdou o oblíbené Písničky pro radost, Melodie podvečera a Rozhlasový bazar. Tým hlasatelů posílí Helena Hýnová, zpěvačka Valdaufinky, učitelka v hudební škole a zkušená konferenciérka.

Český rozhlas České Budějovice chce také pokračovat v tradici toho, že jeho budova v ulici U Tří lvů vždy byla kulturním centrem. Při veřejných nahrávkách se tu v roce 2018 představí mimo jiné Poutníci, Martha a Tena Elefteriadu, František Segrado i Lenka Filipová.

Osvědčilo se spojení s Budějovickým majálesem, také letos vznikne v rozhlase jedna ze scén tohoto festivalu. Pokračovat budou výstavy v kavárně a prostor využívají i pořadatelé mnoha dalších akcí.

autoři: Hana Šoberová , Andrea Poláková , Petr Meškán
Spustit audio