Robot, který dokáže sám vysévat plodiny, hnojit i plít, se předvedl v akci na výstavě Země živitelka

31. srpen 2022

Stroj zvláštního tvaru, který má po stranách úzké gumové pásy a vepředu lištu s pohyblivou mechanickou rukou. Úplně nahoře se tyčí otáčivý solární panel. To je Roboton, zemědělský robot.

Roboton získal ocenění Zlatý klas na letošním ročníku výstavy Země živitelce. Vyvíjí ho jihočeská firma Terms ve spolupráci se zemědělskou a technologickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „Roboton je robotická platforma, jejímž smyslem je vybudovat základní systém, na kterém bychom mohli stavět různé robotické služby,“ říká člen týmu vývojářů Jiří Malecha.

„Naším cílem je stavět roboty pro různé činnosti. Na Živitelce jsme představili zemědělský stroj se specializací na to, abychom uměli sít, plít, hnojit, zalévat,“ popisuje. Návštěvníci agrosalonu například viděli, jak stroj kolíkuje nakypřenou půdu a připravuje setbu mrkve a zelí.

Čtěte také

Jiří Malecha potvrzuje, že velkým úkolem pro vývojáře je naučit robota rozpoznat na poli plevel od plodin, které se mají zachovat. „Má v sobě jakousi umělou inteligenci, na které pořád pracujeme. Stroj má kamery, my se ho snažíme se naučit, aby viděl to co my, a na základě toho dostává povely,“ doplňuje.

Podle Petra Bartoše, děkana zemědělské a technologické fakulty, akademici spolupracují na vývoji umělé inteligence, která umožní rozpoznat hospodářské plodiny v obrazových datech získaných kamerami, které jsou instalované přímo na vozítku. Dále testují systém Roboton v polních podmínkách a podílí se na vývoji znalostní databáze, která napomůže správně vykonávat agrotechnické operace.

Vývojáři chtějí v příštím roce robota nasadit na několik políček. „Máme představu, že zemědělcům robota pronajmeme a sami se na jejich políčku budeme učit, jak to udělat, aby všechno fungovalo co nejefektivněji. Až poté může přijít prodej strojů,“ dodává Jiří Malecha.

Související