Reportérka Romana Lehmannová odjíždí s jihočeskými vědci na expedici do Arktidy

1. červenec 2016

V horkém létě vás zchladíme v Arktidě. Reportérka Českého rozhlasu České Budějovice totiž odlétá s jihočeskými vědci na Špicberky. Přinese exkluzivní reportáže z terénní stanice uprostřed divočiny, z neopakovatelné severské přírody plné sobů i ledních medvědů.

Romana Lehmannová stráví první dva týdny letošního července přibližně 1300 kilometrů od severního pólu. Arktické souostroví Špicberky je pod norskou správou, jedná se o oblast, kde žijí lední medvědi.

„Část expedice strávím v městečku Longyearbyen, které ale nevypadá jako města u nás, jsou tam barevné domečky, mezi nimi věčně zmrzlá půda a v pozadí ledovce. Dále budeme na výzkumné stanici Petunia. Ta leží v úplné divočině, šedesát kilometrů od civilizace, nevede tam elektřina, ani voda, není tam signál telefonu. Pouze jednou denně přiletí na dosah satelit, takže pak si člověk může zavolat,“ popisuje Romana Lehmannová.

Na Špicberky jezdí už řadu let vědci a studenti z Centra polární ekologie Jihočeské univerzity. Spolupracují zde na světovém výzkumu, který se zabývá vlivem člověka a klimatických změn na arktickou přírodu. Také chytají ryby a zkoumají z nich červy hlístice nebo se zabývají látkami v půdě, které mohou pomoci v boji proti rakovině.

Romana Lehmannová se bude do vysílání Českého rozhlasu České Budějovice hlásit z více než 3200 kilometrů vzdáleného souostroví Špicberky

Romana Lehmannová odlétá v neděli 3. července, v pondělí ráno již bude v Arktidě. Jako první musí absolvovat kurz, při němž se naučí, jak se chovat při setkání s medvědem. „Bez toho tam člověk vůbec nesmí do přírody. Každá expedice musí mít u sebe pušku a světlice na vystrašení medvěda,“ vysvětluje.

Od pondělního rána se bude Romana Lehmannová telefonicky hlásit přímo do vysílání Českého rozhlasu České Budějovice, v dalších dnech pak odvysíláme několik reportáží z Arktidy. Vše doplní fotografie a videa na webu budejovice.rozhlas.cz. Sledujte dobrodružnou expedici s námi.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka