Rekonstrukce Bertiných lázní v Třeboni bude nakonec větší, než se předpokládalo

4. duben 2019 14:28

Přestavba Bertiných lázní v Třeboni začne na podzim. A bude větší, než se původně předpokládalo. Město společně se společností Slatinné lázně Třeboň za ni zaplatí 223 milionů korun.

„Rekonstrukce v sobě zahrnuje výměnu kuchyně a rozšíření stravovacího provozu, protože dosud se klienti Bertiných lázní museli střídat, dokonce někdy ve třech směnách. S tím souvisí i vybavení interiéru,“ popsal jednatel třeboňských lázní Vilém Kahoun. Modernizovat se budou i pokoje pro hosty.

Projekt připravovalo město od roku 2016. „Několikrát se musel celý změnit, protože se nacházíme v městské památkové rezervaci a museli jsme mnoho věcí vyřešit s památkáři tak, aby s podobou rekonstrukce byli spokojeni,“ vysvětlila bývalá starostka Třeboně Terezie Jenisová z KDU-ČSL.

Během příprav se také změnil stavební trh a městu se firmu podařilo najít až na druhý pokus. I proto Terezie Jenisová smlouvu na rekonstrukci lázní podepsala den před podzimními komunálními volbami, přestože samotné práce měly začít až za rok. „Ta smlouva předtím prošla legitimním procesem schválením radou a zastupitelstvem, nebyl jediný důvod, abych nepodepsala,“ připomněla.

Podpis smlouvy ale kritizovala ODS, která po volbách na radnici nastoupila. Nelíbila se jí například inflační doložka, podle které se stavební práce mohly prodražit až o 20 milionů korun.

Lázně v Třeboni má řídit žena, která je chtěla zprivatizovat a dokonce vybudovat konkurenci

Lázně Aurora v Třeboni

Slatinné lázně v Třeboni bude řídit Libuše Kotilová. Od března obsadí post generální ředitelky. O chodu lázní ve vlastnictví města tak bude rozhodovat žena, která chtěla lázně Aurora zprivatizovat a dokonce jim postavit na břehu rybníka Svět konkurenci.

Několik měsíců proto radnice s firmou OHL ŽS jednala o změně. „Inflační doložku jsme vyřešili tím způsobem, že firma přistoupila na to, že ji zastropujeme na výši jeden a půl procenta. To znamená, že i kdyby byla inflace vyšší, budeme platit jeden a půl procenta,“ potvrdil starosta města Jan Váňa z ODS.

Za to, že firma přistoupila na změnu inflační doložky, využilo město opce ve smlouvě a navíc objednalo rekonstrukci dalších 42 pokojů. „Posledního klienta doléčíme 15. srpna a od té doby musíme zhruba do 3. září vyklidit objekt, abychom staveniště mohli předat,“ upřesnil harmonogram rekonstrukce Vilém Kahoun.

Stavební práce v Bertiných lázních potrvají devět měsíců.

Spustit audio

Související