Lázně v Třeboni má řídit žena, která je chtěla zprivatizovat a dokonce vybudovat konkurenci

25. leden 2019 10:19

Slatinné lázně v Třeboni bude řídit Libuše Kotilová. Od března obsadí post generální ředitelky. O chodu lázní ve vlastnictví města tak bude rozhodovat žena, která chtěla lázně Aurora zprivatizovat a dokonce jim postavit na břehu rybníka Svět konkurenci.

Nového generálního ředitele lázní začala koalice ODS, TOP 09 a sdružení PRO zdraví a sport hledat tři týdny po ustavujícím jednání nového zastupitelstva. Na zaslání přihlášek měli uchazeči necelý měsíc přes vánoční svátky. O post se přihlásili čtyři zájemci, kromě jiného museli předložit koncepci vedení provozů slatinných lázní.

„Byly tam takové projekty, které se ani nedají nazvat projekty. Neukazovaly nějakou myšlenku, strategie nebo vize. To se právě projevilo u paní doktorky Kotilové, která sice poměrně jednoduše, ale naprosto srozumitelně řekla, co by se mělo v těch lázních dělat a kam by měly směřovat,“ popsal starosta Třeboně Jan Váňa z ODS převahu Libuše Kotilové, která byla mimo jiné v podzimních volbách na kandidátce koaliční TOP 09.

Nadšení Jana Váni mírní Zdeněk Mráz, současný opoziční zastupitel a bývalý místostarosta za ČSSD. „Personální politika v městských společnostech je jednoznačně věcí současné radnice. Otázka je, jestli to bude dobře. Je několik let, co paní doktorka Kotilová měla zájem získat lázně pro sebe, tak pevně věřím, že v tom nebude pokračovat,“ připomněl rok 1997, kdy se pokusila lázně Aurora zprivatizovat společnost Lavana.

Jako předsedkyně dozorčí rady v ní ode dne vzniku působí Libuše Kotilová. Ve veřejné obchodní soutěži v roce 1997 společnost Lavana zvítězila. Rozhodnutím Tošovského vlády byly ale lázně o několik měsíců později převedeny na město. Lavana se potom o Auroru s Třeboní několik let soudila.

Bertiny lázně Třeboň

Podle Libuše Kotilové je tato záležitost pro Třeboň jako takovou uzavřená. „Mně nikdy nešlo o nějaký majetek, ale o to, aby to fungovalo. Já jsem se přihlásila do té funkce proto, že těm lázním chci pomoct, aby získaly zpátky své dobré jméno,“ dodala.

Společnost Lavana se ale snu o lázních nevzdávala. Na přelomu tisíciletí představila vlastní projekt na stavbu nového lázeňského komplexu mezi rybníky Svět a Opatovický za tři čtvrtě miliardy korun.

„V době, kdy Lavana měla investory, což bylo po roce 2000, bohužel město Třeboň bránilo vydání stavebního povolení, až přišla finanční krize a ten projekt se neuskutečnil. Nějaké práce se tam provedly, ale je to obrovská investice, která potřebuje spoluinvestora nebo investora,“ uvedla Libuše Kotilová.

Že se ale Lavana plánů na nový lázeňský komplex zatím úplně nevzdala, ukázaly přípravy nového územního plánu obce Domanín, na jejímž katastru společnost Lavana pozemky pro stavbu vlastní. Potvrdil to starosta Domanína Martin Kolík ze sdružení Domanín pro občany.

„My jsme byli v nejistotě, jestli ten záměr pokračuje. Byli jsme ujištěni, že projekt pokračuje, prodloužilo se stavební povolení. Takže ten záměr je stále aktuální a pro obec Domanín by to byl přínos. Společně s odborem územního plánování v Třeboni jsme se zeptali Lavany, jestli chce dál pokračovat, a ta potvrdila, že ano,“ komentoval.

Starosta Třeboně Jan Váňa připomněl, že jednou ze zásadních podmínek jmenování Libuše Kotilové ředitelkou lázní je ukončení činnosti v Lavaně. „Protože tam by mohlo docházet ke střetu zájmů. Jsou to společnosti, které by mohly mít stejný předmět podnikání, i když Lavana žádné lázně nevlastní,“ vysvětlil.

Nové vedení Třeboně jedná o změně smlouvy na modernizaci Bertiných lázní

Bertiny lázně, Třeboň

Nová kuchyně a jídelna postavená ve dvoře a také opravených 44 pokojů. Takové změny čekají Bertiny lázně v Třeboni příští rok. Práce mají začít v září 2019 a potrvají devět měsíců.

Podle Milana Eibla, analytika Transparency International, je situace kolem postu generální ředitelky do jisté míry zvláštní. „Na zcela nový post je vybrána osoba, která v minulosti soudně napadala celý proces privatizace lázní a je stále předsedkyní dozorčí rady společnosti, která o vlastnictví lázní usilovala. Nicméně je především na bedrech města, zda si dobře zhodnotilo možná rizika u vítězné kandidátky, zda nebudou její jiná angažmá ovlivňovat budoucí chod lázní,“ upozornil v mailu pro Český rozhlas.

Libuše Kotilová už podle svých slov začala svoje působení v Lavaně řešit, vše teď záleží na akcionářích. „Oni musejí předložit u notáře nové stanovy. Za jak dlouho se sejdou u notáře a vloží to do obchodního rejstříku, to nedokážu odhadnout, ale skutečně ta funkce je formální. Takže já v tom nevidím žádný problém,“ řekla.

Libuše Kotilová do nové funkce nastoupí na začátku března. V případě, že dodrží podmínky stanovené městem, tedy bez oficiálních vazeb na společnost Lavana.

Spustit audio

Související