Třeboňské lázně nabízí novou proceduru na léčbu ruky a zápěstí

11. květen 2017

V třeboňských lázních našli nové využití pro slatinu z místních nalezišť. Nová procedura, takzvaná peloidokinezioterapie, je určená pro léčbu ruky a zápěstí.

Lázeňští pracovníci připraví do speciální nerezové nádoby směs jemně mletého peloidu a vody zahřátou na 39 stupňů. Pacient do ní ponoří ruce a cvičí sestavu patnácti cviků ruky a zápěstí, které má před sebou popsané na tabuli.

Aktivní fáze procedury trvá deset minut. Následuje omytí rukou a relaxace v suchém ovinu tak jako u klasické slatinné koupele nebo slatinných zábalů. Celkem procedura zabere dvacet minut. Kombinuje se při ní termoterapie a pohybové aktivity ruky a zápěstí.

Podle šéflékařky lázní Jitky Brádlerové se díky tomu uvolní napětí svalstva ruky a zápěstí, zlepší se prokrvení, sníží bolestivost kloubů a vazivových struktur ruky, zápěstí a předloktí, zlepší se i koordinace.

Peloidokinezioterapie je vhodná pro pacienty s artrózou a revmatem, při problémech s přetížením svalstva ruky a zápěstí, takzvaném syndromu počítačové myši nebo i při sníženém prokrvení a citlivosti.

První zkušenosti s novou procedurou jsou podle Jitky Brádlerové velmi dobré. „Musím říct, že jsem byla překvapená. Po prvních pacientech se mi zdá, že efekt je výborný. Zlepšení je opravdu vidět. U pacientů, kteří dřív měli prosaky, otoky, špatnou hybnost prstů, po čtyřech týdnech léčby vidím, že jsou například schopní dát ruku v pěst, že otok zmizel, že funkce ruky opravdu byla zlepšená,“ popsala.

Peloidokinezioterapii nabízejí oba třeboňské lázeňské domy - Lázně Aurora i Bertiny lázně.

autor: pfr
Spustit audio