Nové vedení Třeboně jedná o změně smlouvy na modernizaci Bertiných lázní

30. listopad 2018 07:37

Nová kuchyně a jídelna postavená ve dvoře a také opravených 44 pokojů. Takové změny čekají Bertiny lázně v Třeboni příští rok. Práce mají začít v září 2019 a potrvají devět měsíců.

Město by za rekonstrukci mělo zaplatit 138 milionů korun. Dalších 50 milionů by měly uhradit Slatinné lázně Třeboň za vybavení pokojů, gastroprovozu a technologie. Stavební práce jsou teď ale v ohrožení.

„Já si za tím stojím, smlouva byla schválená zastupitelstvem, proces výběru dodavatele byl u konce, takže naprosto legitimní záležitost,“ reagovala bývalá starostka Třeboně Terezie Jenisová na kritiku, že smlouvu se stavební firmou podepsala těsně před volbami.

Město modernizaci lázní připravovalo od roku 2016. Během dvou let se zvedly ceny stavebních prací, do projektu zasáhli památkáři a sehnat stavební firmu se nedařilo. Do prvního kola soutěže se letos na jaře nikdo nepřihlásil.

Nově zvolený starosta Jan Váňa přesto postup bývalého vedení města kritizuje. „Nebývá zvykem, že by se podepisovala smlouva se zhotovitelem rok dopředu, to je jedna věc. Nebývá zvykem, že by v té smlouvě byla inflační doložka, která může znamenat v té části 200 milionů možná desetiprocentní navýšení čili zhruba 20 milionů, když počítáme inflaci za rok 2018, 2019, 2020,“ uvedl.

Třeboňské lázně nabízí novou proceduru na léčbu ruky a zápěstí

Peloidokinezioterapie v třeboňských lázních

V třeboňských lázních našli nové využití pro slatinu z místních nalezišť. Nová procedura, takzvaná peloidokinezioterapie, je určená pro léčbu ruky a zápěstí.

Jan Váňa proto oslovil stavební firmu a jedná s ní o zrušení inflační doložky. Ředitel divize Čechy OHL ŽS Aleš Kézr to potvrdil. Zároveň je podle něj smlouva pro stavební firmu například v termínech dokončení prací a sankcí velmi přísná, proto zrušení doložky stále zvažuje.

Obě strany by se k jednání měly znovu sejít zhruba v polovině prosince a věc do konce roku vyřešit. Bertiny lázně se zatím připravují na to, že rekonstrukce začne.

„My v každém případě musíme ten právní akt, což byla smlouva, řešit dál. To znamená, že akce pokračuje,“ řekl jednatel Slatinných lázní Třeboň Vilém Kahoun.

V tuto chvíli proto není možné si pobyt v Bertiných lázních na podzim 2019 ani zimu a jaro 2020 objednat.

Spustit audio

Související