Třeboň má poprvé v historii neuvolněného starostu, stal se jím Jan Váňa

14. listopad 2018 10:31

Starostou Třeboně se stal Jan Váňa z ODS. Do funkce ho v úterý 13. listopadu zvolili zastupitelé. Získal těsnou podporu 13 z 25 hlasů. Poprvé v historii bude mít Třeboň neuvolněného starostu.

„Dávám protinávrh, aby dlouhodobě uvolnění byli pouze dva místostarostové,“ přednesla návrh, aby byl starosta města neuvolněný, Anna Kahounová z ODS.

Opoziční zastupitele to zaskočilo. „Tohle je prostě něco, co tady doposud nebylo. Je to opravdu zásadní zásah do činnosti vedení města,“ vyjádřila se končící starostka Terezie Jenisová z KDU-ČSL.

Pochopení pro návrh ODS neměl ani Jiří Vopátka z koalice Společně pro Třeboň. „Osm let jsem pracoval v radě města jako neuvolněný a ta agenda je natolik široká a bohatá i pro řadového radního, že pokud se o to město má dobře starat, tak opravdu tu funkci musí vykonávat. Na základě zkušeností, které mám, je to pro mě naprosto nepřijatelné,“ uvedl.

ODS odmítla o svém návrhu diskutovat. Pro volbu starosty i obou místostarostů navíc s uskupením PRO zdraví a sport a TOP 09 prosadila tajnou volbu.

První místostarostkou se stala stranická kolegyně Jana Váni a bývalá tajemnice úřadu Jana Grammethauserová.

Před volbou druhého místostarosty znovu vystoupila Terezie Jenisová z KDU-ČSL. Přítomným v sále ukázala anonymní dopis, který jí na úřad dorazil. „Stojí zde, že Petr Werner byl důvěrníkem StB,“ řekla.

Petr Werner z uskupení PRO zdraví a sport se proti nařčení ohradil. „V té době jsem byl učitelem na obchodní akademii a nacvičovali jsme spartakiádní skladbu dorostenek. S tou jsme měli jet do Prahy. Těsně před odjezdem přišel pan ředitel s takovým mladým pánem a řekli, že je určité nebezpečí, že by to spartakiádní vystoupení mohl někdo narušit. Prosili mě, abych je informoval, kdyby k něčemu takovému došlo. To bylo všechno, nic jsem nepodepsal a to byl jediný můj styk s touto tajnou policií,“ zdůraznil. V tajné volbě nakonec Petr Werner získal důvěru 14 zastupitelů a stal se tak druhým místostarostou Třeboně.

Spustit audio

Související