Dům animace v Třeboni nebude, zastupitelé odmítli dotaci. Může to ohrozit i Anifilm

2. duben 2019 09:25

Zastupitelé Třeboně odmítli dotaci na Dům animace. Město mohlo na projekt získat 66 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj, dalších více než 20 milionů korun by muselo investovat samo.

„Ten projekt je samozřejmě přenositelný do nějakého jiného objektu. Pokud se město rozhodlo, že ho na svém území nechce, je možné, že se nám ozve jiné město. V takovém případě se tomu bránit nebudeme,“ netajil své zklamání nad rozhodnutím třeboňských zastupitelů ředitel Anifilmu Tomáš Rychetský.

Festival animovaných filmů letos ve městě dosáhne plnoletosti. K ní chtěli jeho pořadatelé vybudovat v historické radnici na náměstí v Česku unikátní projekt. „My jsme třeba letěli s nejužším týmem do Londýna, kde jsme strávili několik dní a navštívili jsme ty nejzajímavější expozice pro inspiraci,“ připomněl Tomáš Rychetský.

Dům animace v Třeboni měl být také oslavou sta let české animace, která má stále ve světě zvuk. Vše ale začalo velmi praktickou potřebou. „Město Třeboň žádalo o dotaci na rekonstrukci budovy bývalé radnice na náměstí v první řadě z toho důvodu, že chtělo získat finance,“ vzpomněla bývalá starostka a současná opoziční zastupitelka Třeboně Terezie Jenisová z KDU-ČSL.

Po podzimních volbách usedl v čele radnice Jan Váňa z ODS a ten měl s projektem hned několik problémů. Například to, že se změnila výše dotace, o kterou město původně žádalo. Nelíbilo se mu ani nejasné financování provozu. „Neumíme odhadnout, jestli to budou dva miliony, nebo tři miliony,“ řekl.

Provoz Domu animace chtěl od začátku vzít pořadatel Anifilmu na sebe. „Anifilm je ochoten se smluvně zavázat za celoroční provoz, ať už správou toho objektu nebo starostí o lektory,“ potvrdil Tomáš Rychetský.

V historické radnici v Třeboni má být stálá expozice o animovaném filmu

Anifilm v Třeboni

Animovaný film ve všech podobách chce lidem představit Centrum animace v Třeboni. Expozice má vzniknout na ploše 650 metrů čtverečních v historické radnici v jádru města. Má zpřístupnit jedinečné dědictví československého animovaného filmu.

Neuspěl ani argument opozičního zastupitele Josefa Pindrocha z hnutí ANO, že historická radnice si dřív nebo později investici vyžádá. „Ten dům je v takovém technickém stavu, že dřív nebo později město bude muset investovat a náplň toho domu bude do budoucna, myslím, složitá,“ uvedl.

Projekt v českém měřítku unikátního Domu animace zůstává Anifilmu. „Když nás jiné město osloví i s realizací festivalu u nich, tak je to samozřejmě potom k zamyšlení, protože festival trvá šest dnů v roce, ale Dům animace má být celoroční aktivita. Dá se předpokládat, že místo, kde bude taková významná expozice, bude přirozeně přitahovat i ostatní aktivity včetně festivalu,“ doplnil Tomáš Rychetský.

Ještě minimálně osmnáctý ročník Anifilmu uvidí diváci v Třeboni letos v květnu.

Spustit audio

Související