Nejen sezení v kině. Na Anifilmu se lidé také mohli sami naučit animovat

6. květen 2018

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v Třeboni je už tradičně oslavou animovaného filmu. Letos lidé mohli sledovat některý z 500 vybraných filmů, chodit na přednášky uznávaných světových tvůrců nebo hrát počítačové hry s nejúspěšnějšími vývojáři.

Mohli se také naučit některou z výtvarných technik ve škole animace. Ta byla určená dětem i dospělým.

Jedním z lektorů byl Pavel Trnka. Zatímco na některých stanovištích se pracovalo s plastelínou nebo papírem, u něj byl potřeba počítač. „Je to stále velice kreativní práce, protože počítač za vás udělá zjednodušení toho pohybu, ale z hlediska uměleckého je to bezcenné,“ komentoval.

Pomohl vytvořit vlastní film například Adamovi, Vítkovi a Tomášovi. „Dělali jsme náš krátký film skoro dvě hodiny a teď chceme, jestli by nám nepomohl do toho nahrát hlas,“ popsali.

Chlapci vymysleli příběh o babičce, která jde koupit máslo. Pavel Trnka jejich animovaný základ sestříhal a v některých pasážích zpomalil pohyb. „Diváci potřebují alespoň vteřinu a půl, aby pochopili, co vůbec vidí,“ vysvětlil.

Přátelská atmosféra pro setkávání tvůrců a diváků. Třeboň žije Anifilmem

Dílny animace na festivalu Anifilm v Třeboni

V malém jihočeském městě se na jednom místě potkávají nejlepší světoví tvůrci animovaných filmů, oscarový režisér, studenti i běžní diváci. Festival Anifilm v Třeboni za šest dní promítne 500 filmů, většinu v české premiéře.

Pak teprve do snímku dodal zvuky. Asi ne desetivteřinový film tří dvanáctiletých kluků ze základní školy v Týně nad Vltavou tak vznikal skoro čtyři hodiny.

Anifilm během šesti dnů v Třeboni nabídl více než 500 filmů. V české premiéře se promítal například očekávaný snímek Wese Andersona Psí ostrov, na programu byly ale třeba i osvědčené hity ze studia Pixar.

Tématem letošního ročníku totiž byla 3D animace, technika díky které je animovaný film nejpopulárnější ve své historii. Mezi zahraniční hosty patřil držitel Oscara za krátký animovaný film Ryan, kanadský tvůrce Chris Landreth.

O výzdobu města pro Anifilm 2018 se staral mimo jiné animátor Zdeněk Durdil

Reportáže z Anifilmu přináší kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí tip na audioknihu, krimi Jo Nesbeho Macbeth načtené hercem Václavem Neužilem, a recenzi na nové vydání nejslavnějšího románu Karla Maye Vinnetou.
Celý pořad si poslechněte v odkazu výše.

autor: pfr
Spustit audio

Související