Přátelská atmosféra pro setkávání tvůrců a diváků. Třeboň žije Anifilmem

4. květen 2018 10:30

V malém jihočeském městě se na jednom místě potkávají nejlepší světoví tvůrci animovaných filmů, oscarový režisér, studenti i běžní diváci. Festival Anifilm v Třeboni za šest dní promítne 500 filmů, většinu v české premiéře.

Do světa animace přijal i herní vývojáře. Mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her na Anifilmu nemá v Evropě konkurenci. Ty nejlepší hry i techniku si v Třeboni může vyzkoušet každý. „Je to nádherné, mám z toho skvělý pocit,“ pochvaluje si Anna Tomanová uprostřed game zóny.

Koordinátorka Industry programu Miroslava Janičatová připomíná, že animátoři přechází od animovaného filmu do herního průmyslu a do studií, kde se zabývají virtuální realitou. „Smyslem je ukázat všechny možnosti toho, jak animace může vypadat, čím může být. Chceme ukázat, že je sice krásné chodit do kina, ale tady to má být spojené s větší aktivitou,“ říká.

Anifilm je ale stále hlavně o filmech, celovečerních i krátkých. Letošním hlavním tématem je 3D animace, technika díky které je animovaný film nejpopulárnější ve své historii.

Svůj přístup k 3D animaci tady ukazuje například Chris Landreth, držitel Oskara za film Ryan.

„V České republice jsem poprvé a jsem šťastný, že tu můžu být. Zatím znám jenom Třeboň a doufám, že tak krásný je i zbytek republiky,“ komentuje.

Velmi dobře zná české tvůrce. Miloš Forman je podle něj jeden z pěti nejlepších režisérů všech dob. A tím, kdo naprosto změnil před třiceti lety jeho život, je režisér a výtvarník Jan Švankmajer. On je prý důvodem, proč se Chris Landreth stal animátorem.

Dalším z návštěvníků je producent Martin Vandas. „Pro mě je to každoročně vrchol pracovní sezóny, protože se tady setkávám s řadou producentů, kolegů, kamarádů. Vždycky si vzpomenu na Břetislava Pojara, který seděl na hlavním náměstí v kavárně a dával audience, jak jsme říkali. Jak je Třeboň malá a přátelská, tak všichni za to dopoledne šli kolem a skleničku nebo kávu s ním vypili,“ popisuje.

Anifilm promítne očekávaný Psí ostrov Wese Andersona i osvědčené hity ze studia Pixar

Film Psí ostrov, režie Wes Anderson

Jihočeská Třeboň už tradičně na začátku května ožívá animací. Letošní mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm trvá do 6. května. Nabízí stovky filmů i doprovodný program.

Na Anifilmu se potkávají hvězdy animace i stovky studentů. „Očekávám od festivalu spoustu vytříbených animovaných filmů, rozšíření obzorů,“ říká jeden z návštěvníků.

„Očekávám to samé, co v předchozích čtyřech letech, to znamená krásnou blízkost tvůrců a návštěvníků. To je na Anifilmu to nejúžasnější,“ dodává další návštěvník.

Šestidenní program mezinárodního festivalu animovaných filmů nabízí filmy, počítačové hry, přednášky, ale i koncerty a výstavy.

autor: pfr
Spustit audio

Související