Oscarového režiséra, tvůrce studia Pixar a přes 500 filmů nabídne Anifilm v Třeboni

1. květen 2018 10:20

3D animace je hlavním tématem letošního Anifilmu, který se koná od 1. do 6. května. Mezinárodní festival animovaných filmů přiveze do jihočeské Třeboně tvůrce studia Pixar i oscarového režiséra.

Více než 500 filmů nabídne odborníkům, studentům i laikům. Mezi filmy můžou lidé animovat, bavit se hudbou ve festivalovém stanu nebo hrát počítačové hry společně s herními vývojáři z celého světa.

„Hlavní festivalové téma je 3D animace. Přizvali jsme několik zajímavých hostů, kteří přijedou do Třeboně se svými filmy, budou povídat o tom, jak ty filmy vznikaly. Někteří jsou i z Pixaru,“ říká ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

Festivalovou výzdobu měl na starosti také animátor Zdeněk Durdil. „Snažíme se přivést to 3D do prostoru města a docela si to užíváme. Hlavně mi pomáhá pila, kterou jsem si k tomuto účelu zkonstruoval,“ prozrazuje.

Ředitel festivalu Anifilm Tomáš Rychecký

Podle Tomáše Rycheckého by měl být letošní Anifilm větší. „Máme nové festivalové prostory, rozšířili jsme nabídku projekcí v lázních, máme nové akreditační centrum, které se přesunulo z náměstí do rohového domu v Krčínově ulici, festivalový stan jsme nově umístili do zámecké zahrady, máme výstavu v Domě Štěpánka Netolického,“ vyjmenovává.

Promítat se kromě jiného budou nejznámější filmy vytvořené ve 3D, například Úžasňákovi, Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo nebo Toy Story – Příběh hraček z animačního studia Pixar, ale i další filmy jako Hurvínek ve 3D. Některé snímky budou lidé sledovat na třeboňském náměstí na nafukovacím plátně.

V české předpremiéře bude uveden film Psí ostrov Wese Andersona. „Vřele doporučuji. Já už jsem ten film viděl a moc se mi líbil, je opravdu neskutečné, kam až sahají možnosti loutkové animace. Češi jsou v ní velcí přeborníci, ale toto je opravdu unikát,“ dodává Tomáš Rychecký.

Z hostů upozorňuje třeba na držitele Oscara za krátký animovaný film Ryan, kanadského tvůrce Chrise Landrethema, který zasedne zároveň v porotě festivalu.

Třeboň opět ožívá festivalem Anifilm
autor: pfr
Spustit audio