Cenu za nejlepší celovečerní snímek získal na Anifilmu korejský režisér Yongsun Lee

6. květen 2018 15:25

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm rozdělil dvě desítky cen. Hlavní cenu si z Třeboně odváží korejský režisér Yongsun Lee za film Skončím prostě na ulici o stárnoucím muži, který se snaží uspět ve společnosti.

O vítězích rozhodovali špičky světového animovaného filmu, oscarový režisér Chris Landreth nebo tvůrci studia Pixar.

V porotě kategorie celovečerní animovaný film byl také Elie Chapuis, tvůrce loňského vítězného filmu Můj příběh Cukety s nominací na Oscara. Podle něj porota nečekala takový film. „Je to opravdu čistá animace, pracuje hodně s kresbou, výrazem. Je to fantastický film, úplně jiný, ale velmi hezký,“ komentoval.

Yongsun Lee se ve svém filmu inspiroval korejskou společností. Řekl, že má rád černý humor a film je kombinací obojího.

„Přinesl černou komedii z univerzitního prostředí, kde profesor usiluje o povýšení, zároveň se živí jako herec a snaží se tyto profese nějakým způsobem skloubit. Je to podané s dávkou zvláštního humoru, který je vlastně v něčem podobný tomu českému, a je to zajímavé i formální stránce,“ popsal vítězný snímek programový ředitel festivalu Pavel Horáček.

Cenu za nejlepší celovečerní film pro děti získal irský Živitel. „Je to o holčičce z Afghánistánu, která aby uživila svojí rodinu, se musí převlékat za chlapce. Je to velice dojemný příběh, zároveň dost poučný a skvěle udělaný,“ uvedl Pavel Horáček.

V národní sekci, kde soutěží čeští tvůrci, zaujal například se svým krátkým filmem Vít Pancíř. Ceny si odnesli i další umělci z Čech.

Přátelská atmosféra pro setkávání tvůrců a diváků. Třeboň žije Anifilmem

Dílny animace na festivalu Anifilm v Třeboni

V malém jihočeském městě se na jednom místě potkávají nejlepší světoví tvůrci animovaných filmů, oscarový režisér, studenti i běžní diváci. Festival Anifilm v Třeboni za šest dní promítne 500 filmů, většinu v české premiéře.

Jedinečnou kategorií na Anifilmu je soutěž tvůrců počítačových her. Ocenění za nejlepší hru pro děti převzal Jakub Dvorský. „Mám samozřejmě velkou radost. Cena patří Járovi Plachému, který tu hru vytvořil. Jsme moc rádi, že už i hry jsou součástí Anifilmu,“ dodal.

Ředitel festivalu Tomáš Rychecký připomněl, že letos měli návštěvníci možnost vidět rekordní počet filmů. „Téměř pět set filmů a mnoho desítek počítačových her, které už druhým rokem soutěží v mezinárodní soutěži. Já teď budu mít určitě spoustu času vstřebávat všechny zážitky,“ řekl.

Oceněné filmy mohou zájemci vidět v Českých Budějovicích na Jihočeské univerzitě už 8. května v rámci akce Zavírák.

autor: pfr
Spustit audio

Související