Psycholožka ze záchranky pomáhá nejen lidem, které postihla tragédie, ale i kolegům

3. září 2017

Jihočeská záchranka je teprve druhou v republice, která má stálého psychologa. Od loňského roku tu pracuje Zuzana Fajtlová. Jejím úkolem je pomáhat v rodinách, kde zasahovali záchranáři a lékaři, a také být psychickou oporou kolegům po náročném zásahu.

„Naposledy jsem byla v rodině, kde spáchal syn sebevraždu. Není to lehká práce. Na místo vyjížděla posádka s lékařem a naši zaměstnanci vědí, že mohou v těchto případech nabídnout pomoc interventů, což rodina přijala,“ vzpomíná.

Jestli dokázala skutečně pomoci, jde podle ní těžko poznat. „Ti lidé jsou v akutní fázi truchlení, jsou bezprostředně po ztrátě někoho blízkého. Přesto mi děkovali, že jsem tam s nimi byla. Tohle je, myslím, dobrá zpětná vazba a věřím, že jsem jim nějak pomohla,“ dodává.

Kromě lidí, jichž se dotkla nějaká tragická událost, je psycholožka k dispozici také kolegům. „Je to takzvaná peer péče. Spočívá v tom, že se snažím vychytávat náročné výjezdy a potom se ozýváme záchranářům a nabízíme jim péči. Nabídneme pomoc třeba posádce, která byla u těžké nehody s několika zraněnými a úmrtím na místě,“ vysvětluje Zuzana Fajtlová.

I když jsou podle ní záchranáři nesmírně psychicky odolní, někdy jsou pro ně výjezdy opravdu těžké. Pak jsou rádi, když se jim psycholožka ozve. „První reakce sice bývá: Ne, já jsem v pohodě, já už toho viděl hodně. Pak z toho ale může být hodinový telefonát, kdy mluví o tom výjezdu. Zatím si ale pořád ještě zvykají, že taková péče existuje a že to nemá souvislost s jejich psychickou odolností,“ dodává Zuzana Fajtlová.

Sama si čistí hlavu při sportu, čtení a výcviku svého psa. „Je ve výcviku na canisterapeutického psa. Pokud ho úspěšně dokončíme, ráda bych ho vozila s sebou třeba do rodin po nějakém úmrtí. Mohl by jezdit se mnou tam, kam pojedu jako intervent, když to bude možné,“ uzavírá.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio