Probudil se a řekl: „Čau!“ Po vážném úrazu pomohla muži silná vůle i léčba kmenovými buňkami

7. červenec 2021

Jednatřicetiletý Jakub se během výkonu svého povolání zřítil z jedenáctimetrové výšky. Utrpěl mnohačetná poranění, včetně vážného zranění hlavy. Upadl do několikaměsíčního kómatu.

Lékaři už nedávali rodině téměř žádnou naději. Jakubova maminka se s tím ovšem odmítla smířit, začala se synem už v jeho bezvědomí cvičit a jednoho dne se dočkala chvíle, kdy otevřel oči a řekl jí prostě: „Čau!“

Jakub se k maminčině snaze cílevědomě přidal a dnes už chodí, mluví, a dokonce by si rád dodělal doktorát. Kromě toho, že je na sebe přísný v životosprávě a v každodenních trénincích, podstoupil i léčbu kmenovými buňkami u profesora Jaroslava Michálka z brněnské kliniky Cellthera.

„Po tak závažném poškození mozku je standardní terapie nedostačující. A ukazuje se, že lidé, kteří na sobě pracují, cvičí a mají silnou vůli, mohou s úspěchem využít i potenciálu vlastních kmenových buněk,“ říká Jaroslav Michálek.

Kmenové buňky lékaři odebírají z tukové tkáně pacienta. Je to šetrný postup a buňky mají tendenci pronikat přesně na nejpotřebnější místo. „Podáme-li je přímo do krevního řečiště, tak jsou vychytávány v místě chronického zánětu. Ten vzniká na základě poškození mozku. A tím, že kmenové buňky vycestují do míst poškození, mohou začít opravné procesy, které pak jsou zpravidla dlouhodobé,“ uvádí Jaroslav Michálek.

Ideální situace pro podání vlastních kmenových buněk je podle něj v prvních pěti letech. „Potom už chronický zánět může být tak devastující, že výsledky nemusejí být dobré. Ale máme i případy, kdy po osmi, deseti letech od poranění mozku nebo po cévní mozkové příhodě stále ještě zaznamenáváme zlepšení. Čím dříve se s využitím vlastních kmenových buněk začne, tím rychleji může zlepšení nastat,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

A jak celý zákrok vypadá? „Odběr je jednoduchý a šetrný, v místním znecitlivění se odebere přibližně 200 mililitrů tukové tkáně, a to běžnou liposukcí, jakou lidé znají z kosmetických zákroků. Z tukové tkáně oddělíme kmenové buňky, ty pak umístíme do infuze a tato kapačka se podá do žíly,“ popisuje Jaroslav Michálek.

Zákrok, který byl kvůli legislativě proveden na klinice v rakouské Vídni, je ale poměrně drahý a neproplácejí ho české pojišťovny. Stojí kolem dvanácti tisíc eur.

„Takové peníze jsem pochopitelně neměla,“ říká Jakubova maminka Eva, které přátelé poradili uspořádat sbírku. „Lidé to mezi sebou vybrali za čtrnáct dní. Byla jsem dojatá a jsem nesmírně vděčná,“ dodává.

Inspirativní příběh člověka, kterému kvalitu života po vážném úrazu zachránila komplexní léčba, včetně aplikace kmenových buněk, si poslechněte v pořadu Zdravíčko.

Spustit audio

Související