Případ, jaký policisté nepamatují. Účetní okradla firmy o téměř 200 milionů, kupovala si luxusní šperky, auta i dovolené

14. únor 2023 07:51

Bezmála 200 milionů korun zpronevěřila podle policie čtyřicetiletá žena z Českobudějovicka. O peníze připravila dvě jihočeské firmy, ve kterých pracovala jako účetní. Kriminalisté ji obvinili ze zvlášť závažného zločinu, při domovních prohlídkách našli mnoho luxusního zboží.

„Zajistili jsme například investiční alkohol, což je láhev koňaku v hodnotě zhruba 150 tisíc korun. Dále šperky osázené diamanty, ke kterým jsou i certifikáty pravosti od značky Tiffany a dalších. Zajistili jsme také kabelky mimo jiné od značek Michael Kors a Louis Vuitton,“ říká vyšetřovatelka Lenka Kubálková.

Kromě toho policisté zabavili vozidla značek Mercedes, BMW nebo zánovní motocykl Harley-Davidson za necelý jeden milion korun. „Kupovala si i luxusní dovolené, lety do zahraničí, pobyty v restauracích, hotelích, zkrátka vedla luxusní nákladný život,“ dodává vyšetřovatelka.

Soudní znalec pracoval na znaleckém posudku téměř rok, aby prokázal neoprávněné účetní operace i celkovou výši škody. „Tím rozsahem, dobou páchání a výší škody byl případ skutečně ojedinělý i pro toho znalce, proto byla potřeba tak dlouhá doba na prověřování a zpracování znaleckého posudku,“ uvádí Lenka Kubálková.

Čtěte také

Podle kriminalistů žena například neoprávněně převáděla peníze. Stejné částky, za které nakupovala pro firmy, odváděla na vlastní účty. „Vytvářela účetnictví takovým svým specifickým a pro ostatní neprůhledným systémem. Potřebovala proplácet faktury, které přicházely, těm, kdo skutečně fakturovali, ale zároveň ty samé částky proplácela ještě na své soukromé účty,“ popisuje policejní mluvčí Jiří Matzner.

Žena ve firmách podle policie kradla 13 let. Tím, celkovou sumou i propracovaností činů je i pro vyšetřovatele případ neobvyklý. „Kolegyně vyšetřovatelky potvrdily, že za zhruba dvacet let své praxe takto složitý, náročný a zároveň sofistikovaný případ nepamatují,“ doplňuje Jiří Matzner.

Za zvlášť závažný zločin hrozí čtyřicetileté účetní až deset let vězení, zatím ji kriminalisté vyšetřují na svobodě.

Spustit audio

Související