Dveře, zámky, okenice. Policisté v zimě kontrolují zabezpečení chat a rekreačních objektů

12. leden 2022 07:53

Lístek na klice můžou v těchto dnech najít majitelé chat a chalup po celé republice. Nechávají je tam policisté, kteří i v novém roce kontrolují zabezpečení rekreačních objektů. Tyto stavby bývají přes zimu častým cílem zlodějů. Například v okolí Českých Budějovic jižně od města je hned několik chatových osad.

„Tady je klasická dřevěná chata, objekt zajištěný, všechno v pořádku,“ obhlíží Jan Beran z obvodního oddělení v Boršově nad Vltavou jednu z chat na břehu řeky Vltavy. Policisté se zaměřují především na vstupní dveře, okna, ale třeba také kůlny.

U další z chatek už bylo zabezpečení slabší. „Chtělo by to alespoň dát sem okenice a nějaký lepší bezpečnostní zámek, popřípadě bezpečnostní systém. Tady v podstatě stačí rozbít skleněnou výplň okna a pachatel je uvnitř objektu,“ upozorňuje Jan Beran.

Čtěte také

Policisté podle mluvčího Milana Bajcury doporučují jak mechanické zabezpečení, tedy mříže nebo pevné okenice, tak elektronické zabezpečení spojené například s mobilním telefonem.

Na katastru Boršova nad Vltavou je celkem asi 200 chat a chalup. Podle starosty Jana Zemana je to poměrně velké množství. Obliba chataření navíc díky koronaviru narostla. „V této době vnímáme, že přibývá chatařů, kteří se nám hlásí k trvalému pobytu. Z těch 200 chat můžeme mluvit možná o čtyřiceti chatách, které bývají obydlené celý rok,“ uvádí.

Za poslední kvartál loňského roku řešili jihočeští policisté 39 případů vloupání do rekreačních objektů. Je to asi o 10 méně než za stejné období roku 2020. Naposledy zaznamenali dvě vykradené chatky na Táborsku o uplynulém víkendu.

Spustit audio

Související