Ojedinělou sérii úmyslného zapalování aut vyšetřují policisté v Českých Budějovicích

3. listopad 2022 07:26

Sérií požárů aut se zabývají kriminalisté v Českých Budějovicích. Neznámý pachatel během posledních pěti měsíců na Pražském předměstí zapálil tři auta a několik dalších poškodil. V létě navíc další auto shořelo na Lidické třídě. Naposledy tento týden někdo úmyslně zapálil vozidlo v ulici Čéčova před základní školou. Policisté i hasiči připouští, že vše může mít na svědomí jeden člověk.

Na paní Lenku čekalo ráno 1. listopadu v ulici Čéčova nepříjemné překvapení, když chtěla odjet do práce. Přímo před svým vozem viděla ohořelé torzo jiného auta, ze kterého zbyl prakticky jen plechový skelet. „Teď už se usmívám, ale plakala jsem hodně. Moje auto naštěstí není nejvíc poničené, ale nějaká škoda tam je,“ říká.

Něco podobného zažil koncem září Jan Reindl, který bydlí v nedaleké ulici Kubatova. V noci ho vzbudil výbuch obytného vozu. Explodovala v něm propanbutanová láhev poté, co vozidlo někdo úmyslně zapálil.

V těsné blízkosti stálo vozidlo Jana Reindla. „Škoda na mém autě byla likvidátorem odhadnuta jako totální, protože byla postižená celá pravá strana vozu. Pojišťovna mi ale nezaplatí nic. Havarijní pojištění jsem neměl a povinné ručení se na to nevztahuje, protože to vypadá, že se asi jedná o dílo třetí osoby, nějakého žháře,“ popisuje.

Škody za všechny požáry dohromady jsou v řádech milionů korun. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů vyšetřovatelé pracují i s verzí, že za nimi může stát jeden a ten samý pachatel.

Čtěte také

„Požár auta jako takový má velice rychlý rozvoj, proto jsou vždycky poškozena i vozidla stojící vedle. Je tam možnost i určité souvislosti, spojitosti případů. Pracujeme s variantami toho úmyslu,“ dodává Vendula Matějů.

K úplně prvnímu požáru došlo letos v červnu v ulici Nerudova na parkovišti u domu na Jiráskově nábřeží. Přes léto přibylo ještě shořelé auto na Lidické třídě.

„Všechny tyto případy se odehrály v noci mezi jednou a třetí hodinou a ve všech máme podezření na úmyslné založení. Zatím nám uniká motiv i nějaké indicie k osobě pachatele,“ uvádí policejní mluvčí Jiří Matzner.

Kriminalistům chybí svědectví. V souvislosti s poslední událostí v Čéčově ulici by mohli pomoci kolem projíždějící řidiči. „Pokud někdo odjížděl takto v noci z domova, nebo se naopak vracel, projížděl v okolí a má v autě kameru, ať nám předá záznam. Možná se na něm něco objeví,“ vyzývá Jiří Matzner.

Jakákoliv další svědectví nebo poznatky vedoucí k dopadení žháře můžou lidé oznamovat na lince 158.

Spustit audio

Související