Čtyři vojáci a dva policisté, kteří zachránili z hořící ubytovny 24 lidí, dostali ocenění

23. červen 2022 16:39

Dramatické okamžiky, kdy požár ubytovny ohrožoval životy 24 lidí, včetně dvou malých dětí, si připomněli v Táboře. Vedení města společně se zástupci policie a hasičů ocenilo statečnost čtyř profesionálních vojáků a dvou policistů, kteří ve čtvrtek 28. dubna pro záchranu nasadili vlastní životy.

Požáru si jako první všimli kolem čtvrté hodiny ranní vojáci, kteří museli do budovy vniknout oknem a vykopnout dveře, aby vzbudili a vyvedli ven nic netušící obyvatele.

„Tam už byl docela velký požár, postupně jsme všechny budili. Když nám říkali, že nahoře nikdo není, tak jsem tomu moc nevěřil, šel jsem nahoru, musel jsem vykopnout dveře a našel jsem dva lidi. Tak jsme začali procházet všechny místnosti a vyvádět osoby,“ vzpomíná praporčík Radomír Němec, který se do hořící budovy dostal jako první.

Evakuace obyvatel domu trvala podle zachránců necelých sedm minut. Právě rychlost byla pro záchranu životů rozhodující.

Čtěte také

„Když jsme dostali ven poslední lidi, tak jsme si říkali, co se všechno mohlo stát. Každý z nás tam nahoře mohl umřít. Než jsme vyběhli ven, tak jsme se opravdu nemohli nadechnout a už tam bylo tolik dýmu, že kdybychom tam byli o chvilku déle, tak tam někdo z nás asi zůstane,“ potvrzuje praporčík Pavel Beňo.

Důležitá byla i pomoc nadstrážmistra Jiřího Štěpánka, policisty z místního obvodního oddělení. „Plameny už lízaly zeď budovy, už praskalo okno, byl tam žár, hrozný kouř. Nemohli jsme dýchat, neviděli jsme. Když jsem se s lidmi vracel dolů, málem jsem minul i schodiště, proto jsem tam zůstal a na kolegy rychle volal, abych jim ukázal cestu,“ popisuje.

Odvahu a duchapřítomnost vojáků i policistů ocenil ředitel táborských profesionálních hasičů Petr Hojsák. „Nebýt jich a jejich rychlého zásahu během prvních pěti minut, tak by určitě došlo ke ztrátám na životech, minimálně na zdraví,“ zdůrazňuje.

Při požáru ubytovny v Táboře vznikla škoda za 12 milionů korun. Příčina je stále v šetření.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související