Novými Gentlemany silnic jsou dva muži, kteří zachránili seniora z potápějícího se auta

13. leden 2022 08:49

Loni v září zachránili jednasedmdesátiletého seniora, který s autem skončil v rybníku u obce Mnichov na Strakonicku. Teď Radek Macháček a Jan Procházka převzali ocenění Gentleman silnic. Sami se ale za hrdiny nepovažují, říkají, že byli pouze ve správný čas na správném místě.

„Jeli jsme v autě, viděli jsme auto v rybníku, tak jsme zastavili. Neváhali jsme, kolega šel první do vody. Do auta jsme se nemohli dostat, protože bylo zamčené, pán nevěděl, co má dělat,“ vzpomíná Jan Procházka.

Radek Macháček se nejprve marně pokoušel otevřít dveře potápějícího se auta. „Tak jsme vzali nějaký klíč na kola, rozbili jsme okno a začali jsme ho tahat ven,“ dodává.

Čtěte také

Zachránci seniora dostali na břeh, kde ho předali zdravotníkům. Štěstím bylo, že se ten den vydali do práce kvůli hlášeným dopravním komplikacím jinou trasou než obvykle. „Byla tam objížďka, tak jsme jeli jinudy, normálně tam nejezdíme. To je cesta, kde projedou dvě auta denně,“ popisují.

Chladnokrevnost a rozhodnost obou zachránců ocenil strakonický policejní ředitel Jaroslav Nohejl. „Dá se říci, že tomu člověku zachránili život. Druhý den byl propuštěný z nemocnice do domácího ošetřování živ a zdráv. Jsem rád, že i v dnešní nelehké době jsou mezi námi lidé, kteří jsou ochotni nezištně pomoci,“ říká.

Ocenění Gentleman silnic se uděluje už od roku 2004. Radek Macháček a Jan Procházka se stali 207. a 208. držitelem tohoto titulu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související