Při nezávazné konverzaci nemluvte o nemocích ani o politice

2. červen 2018

Když konverzace začíná, vytváříme nejsilnější dojem. Pozornost komunikačního partnera je nejvyšší, a proto bychom neměli tuto chvíli zkazit například nevhodným tématem k rozhovoru.

Co doporučuje odbornice na etiketu Alena Špačková?

  • Nevolit politická ani jiná negativní témata hovoru – daně, nemoci, epidemie…
  • Vyjadřovat se pozitivně.
  • Pokud si nejsme jisti, jaký názor na určitou situaci zastává náš komunikační partner, vyhýbáme se kontroverzním tématům jako víra, náboženství, politika.

„Nezávazná konverzace je tady, abychom se uvolnili, naladili, takže hledejme pozitivní témata, nestěžujme si, neodpovídejme na dotazy negativní stranou věci,“ dodává Alena Špačková.

Když potřebujeme zahájit nezávaznou konverzaci, můžeme se držet těchto otázek:

  • Kdy jste s tím (projekt, nápad, úspěch) začal?
  • Jak vás to vůbec napadlo?
  • Koho jste k tomu ještě přizvali?
  • Jak dlouho to trvalo?
  • Neříkejte, to jste mě překvapil…

Podle Aleny Špačkové je člověk tvor společenský, a pokud někdo tvrdí, že nevymyslí žádné téma k nezávazné konverzaci, nevěří mu. „Je jenom pohodlný. Někdy je téma třeba velice neohrabané, ale je to pořád lepší, než když člověk jenom mlčí,“ říká.

Také proto využíváme zprostředkované představení. Když nás představí někdo jiný, tak on má povinnost přinést první téma k rozhovoru, například: Vy jste byl nedávno také v Itálii, jistě si budete mít co říct.

Nezávaznou konverzaci neboli small talk pak podle etikety vždy ukončuje významnější osoba. Zároveň ten, kdo hovor začal, má větší právo přejít od nezávazné konverzace třeba k pracovní problematice.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.