Překvapilo mě, jak v městské správě všechno dlouho trvá, říká starosta Strakonic

17. duben 2018

Své první období ve funkci starosty města Strakonice letos zakončí Břetislav Hrdlička. Na radnici přišel s hnutím Strakonická veřejnost, které bylo do té doby v opozici.

„Myslím, že se nám povedla spousta věcí, ale byli jsme překvapení, jak ukrutně dlouhá je doba realizace projektů. Já jsem zvyklý ještě z podnikání a vůbec ze života dělat věci rychle a co nejefektivněji, ale městská správa a státní zřízení to prostě nedovolují,“ komentuje.

Proto se podle něj například nepovedlo vybudovat čtyřproudový obchvat města. „Stát už na to nemá peníze, tak máme jenom dvouproudový. Je to všechno tím zpožděním. To je jedna z největších překážek, naráží to na obrovskou administrativu a povinnosti,“ říká.

Hnutí Strakonická veřejnost, za které Břetislav Hrdlička kandidoval, opíralo svůj program pro komunální volby v roce 2014 o myšlenku příjemného života pro obyvatele, podporu podnikání a nejrůznějších investic. Hnutí uvádělo, že chce investice přiměřené finančním možnostem a potřebám města a že bude dávat spíš přednost drobným investicím.

„Drobných investic za sebou máme spoustu. My se nepouštíme do nějakých megalomanií, nestavíme pomníky, ale budujeme chodníky, silnice, cyklostezky, parky, dětská hřiště. Na velké věci peníze nejsou a nechceme si půjčovat, protože zadlužené už je město dost,“ dodává Břetislav Hrdlička.

Není MHD zdarma populistickým gestem?

Od letošního roku zavedly Strakonice městskou hromadnou dopravu zdarma. Podle starosty je to jeden ze způsobů, jak řešit problém s dopravní přetížeností města. „Chceme to ještě zefektivnit, přemýšlíme, jak to zlevnit, jestli vlastní palivo, autobusy a podobně. Už teď jsou autobusy plné, je vidět, že i ta střední generace, která jezdí normálně auty, si toho trochu všimla,“ dodává.

Veřejnou dopravu zdarma ve Strakonicích kritizuje opozice

MHD Strakonice

Ve Strakonicích můžou lidé od začátku roku využívat veřejnou dopravu zdarma. Volební slib začala strakonická radnice plnit až ke konci svého mandátu. Podle starosty jezdí teď autobusy více lidí, opozice je skeptická.

Pokud ale hnutí Strakonická veřejnost, uvádělo ve svém programu, že město nemá provozovat služby, na které nemá peníze, není zavedení MHD zdarma ve volebním roce populistickým gestem? „Pokud populismus znamená pracovat pro lidi, tak je to populistické gesto,“ reaguje Břetislav Hrdlička.

Dalším z cílů současného vedení radnice byla podpora pracovních míst a rozvoj malého a středního podnikání. „Pokud chce někdo podnikat a potřebuje třeba kousek městského pozemku nebo někde reklamu, snažíme se maximálně vyjít vstříc. Chceme být podnikatelům partnery a pomáhat jim. Ostatně, v podstatě my všichni jsme byli podnikatelé a šli jsme do toho právě proto, že mnoho podnikatelů z města odešlo. My chceme, aby tu podnikatelé byli a cítili se dobře,“ popisuje Břetislav Hrdlička.

Dodává, že jako starosta města si rád promluví se všemi občany města bez rozdílu. Stačí zavolat na městský úřad a domluvit si schůzku. „Budu na vás mít půl hodiny až hodinu a můžeme probrat jakýkoli problém,“ uzavírá.

Spustit audio

Související