Vedení Strakonic odmítá zprávy o krachu teplárny. Starosta zároveň vyměnil místostarostu

2. listopad 2017

Opoziční zastupitelé Strakonic za ODS, TOP 09 a hnutí Jihočeši 2012 prosadili mimořádné zasedání zastupitelů. Ve středu 1. listopadu na něm jednali o hospodaření akciové společnosti Teplárna.

Vedení města i podniku ovládá hnutí Strakonická Veřejnost a opakuje, že firma je zisková. Oponenti ale varují před platební neschopností.

Zastupitel za ODS Radek Chvosta navrhl, aby teplárna zveřejňovala na webových stránkách výsledky hospodaření za každé čtvrtletí. Odpadly by dohady o situaci ve společnosti, kde je město většinovým vlastníkem.

Jeho návrh neprošel. Proti byl například zastupitel za ČSSD Josef Eigner. „V konkurenčním prostředí normálního trhu s tepelnou energií pro teplárnu není vhodné zveřejňovat svoje interní informace v průběhu ročního období. Není v zájmu společnosti, aby říkala o sobě, co nemusí,“ vysvětlil.

Podle zastupitele za hnutí Jihočeši 2012 Pavla Vondryse obavy o budoucnost teplárny trvají. „Vedení města neustále zdůrazňuje, že teplárna je v zisku. Z jiných ukazatelů, například úbytku peněz na účtu, se zdá, že určité problémy jsou. Je potřeba o nich mluvit a řešit je. Z roku na rok je evidentní, že ubývají volné prostředky na účtu, a pokud tento stav bude trvat, tak se logicky dostane na nulu a nebude z čeho platit,“ zdůraznil.

„Jsou to jenom politické provokace,“ reagoval starosta z hnutí Strakonická Veřejnost a předseda představenstva teplárny Břetislav Hrdlička. „Žádný krach se nechystá a hospodaříme, jak nejlépe můžeme, je to v pořádku,“ dodal.

Odběratelé se podle něj v žádném případě nemusí bát. „Teplo bude pořád a ten centrální zdroj podle mně bude dlouhodobě nejlevnější při velkoodběru. Ani nepřipravujeme prodej teplárny, je to nesmysl, proto jsme sem nešli, abychom prodávali teplárnu,“ řekl.

Na návrh starosty odvolali místostarostu

Ve středu také po neshodách ve vedení Strakonic skončil ve funkci místostarosty Milan Jungvirt. Zastupitelé ho odvolali na návrh starosty Břetislava Hrdličky. Oba přitom reprezentují hnutí Strakonická Veřejnost. Prý už spolu nedokážou komunikovat pracovně ani lidsky.

„Ne, že jeden bude říkat, co mám dělat, ale nebude se ptát, jaké jsou s tím problémy,“ reagoval Milan Jungvirt. Kritizoval starostu i za řízení zastupitelstev: „Na postech diletantismus a už se na tom nechci podílet.“

Břetislav Hrdlička důvod neupřesnil. „Špinavé prádlo, to tady prát nechci. Pár let jsme spolu kamarádili, že se to takhle rozdělilo, nedá se nic dělat,“ komentoval.

Novým uvolněným místostarostou Strakonic je Josef Štrébl z Volby pro město. Za neuvolněného místostarostu zastupitelé zvolili Rudolfa Oberfalcera z hnutí Strakonická Veřejnost.

autor: Václav Malina
Spustit audio