Před 120 lety vzniklo Mlékařské družstvo táborské, předchůdce dnešní Madety. Založili ho Štastný a Nádherný

28. duben 2021

Osud si dokáže s člověkem někdy zajímavě pohrát, zvlášť když mu přihraje do cesty taková přídavná jména jako nový, nádherný nebo šťastný. Navíc když to v tu chvíli nejsou už jenom přídavná jména, ale jména podstatná, a to dokonce velmi podstatná, protože jejich nositelé založili díky své vizi něco nového, co přetrvalo dodnes.

Před 120 lety se v táborském Grandhotelu Nový sešli pánové Alfons Šťastný a Ervín Nádherný s vizí založení zemědělského družstva zpracovávajícího mléko. Posléze se k nim přidal ještě Josef Forman a zakrátko se sešlo dohromady 136 zakládajících členů na ustavující valné hromadě Mlékařského družstva táborského.

Velkostatkář Ervín Nádherný, poslanec a vydavatel Selských novin Alfons Šťastný a okresní tajemník Josef Forman stáli u zrodu něčeho, co přetrvalo dodnes, byť už s trochu jiným názvem. Z původního Mlékárenského družstva táborského se název postupně změnil na MDT a později na upravenou verzi Made in Tábor, tedy Madeta.

Myšlenka družstevního vlastnictví byla tehdy naprosto novátorskou. Byla především založena na faktu, že členové družstva jsou vlastníci, ať už pozemků, statků a podobně, nikoliv tedy jako v době padesátých let a násilné kolektivizace, kdy defacto vznikala družstva z bezzemků založená na zabaveném majetku.

Táborské družstevníky záhy následovala další družstva jako například v Jarošově nad Nežárkou, Žirovnici nebo Blažejově.

Více z historie Mlékařského družstva táborského si poslechněte v příspěvku redaktora Zdeňka Zajíčka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.