Pouhé myšlenky a nevyslovené názory nejvíc ovlivňují, jak se k nám svět chová, upozorňuje psycholožka

13. červen 2024

Radka Loja je psycholožka, lektorka a koučka. Věnuje se práci s emocemi, myšlením, stresem, vyhořením i psychickou odolností. Vychází ze zkušeností s klienty, ale i z moderních poznatků v oblasti psychologie nebo neurovědy.

Ve své praxi i v populárních knížkách, například Myšlení pod kontrolou, učí Radka Loja mentálním technikám, jako je vizualizace, imaginace, meditace nebo autohypnóza. To proto, že se jimi dají přestavět myšlenkové vzorce, které v sobě máme hluboce zakořeněné a které mají vliv na naše smýšlení o nás a o světě.

Mohou i pouhé myšlenky a nevyslovené názory ovlivnit to, jak se k nám svět chová? „Mohou. A právě ony to nejvíc dělají. Nastává takové kolečko. Vidíme například nějakého člověka a jako první nás napadne, jaký by asi mohl být. Přitom o něm doposud nic nevíme,“ odpovídá Radka Loja.

Takže z čeho se vylíhlo to hodnocení? „Z nevědomých programů a zkušeností. Také intuice provedla bleskovou analýzu nejrůznějších situací. A máme tu myšlenku,“ říká psycholožka.

To, co si o člověku pomyslíme, v nás podle Radky Loja okamžitě vyvolá emoci. „Může to být důvěra, nedůvěra, strach, cokoli. Emoce se nám promítne do těla a my se k tomu člověku začneme nějakým způsobem chovat. A on to vycítí a vrátí nám to,“ popisuje.

Paradoxní na tom je, že ve skutečnosti nevíme, jaká ona osoba je, jestli je to celé pravda. Máme vlastní interpretaci, kterou jsme si ani nestačili ověřit. Už podle ní ale jednáme a protihráč to vnímá a vrací, vlastně nám náš program jen potvrzuje. Ano, opravdu je takový, jaký jsme si mysleli, že je, ujistíme se my.

Čtěte také

Chceme-li tohle předsudečné jednání změnit, musíme si podle psycholožky záměrně vygenerovat jinou interpretaci. „Jiná interpretace způsobí jinou emoci, budeme se chovat jinak a i svět na nás bude reagovat jinak,“ uvádí. Takže například podmračenou tvář můžeme změnit na úsměv a protihráči dát šanci, aby se projevil takový, jaký skutečně je.

Z předsudků a škodlivých vzorců vede cesta skrze různé techniky práce s naší myslí. „V tomto případě jde především o mindfullness. To je soustředění se na to, co se právě teď děje. Uvědomit si, že nám do situace promlouvá hodnocení, že nám tam jde program z minulosti. Uvědomit si také, jakou teď prožíváme emoci, co se děje okolo nás, co v nás,“ vysvětluje Radka Loja.

A protože ono populární mindfullness je schopnost, lze ji podle psycholožky, lektorky a koučky trénovat. „A nejmocnější technika k tomu je meditace,“ doplňuje.

Více o jednotlivých technikách, o tom, jak se dostat sami k sobě a změnit své škodlivé programy, si poslechněte v rozhovoru s psycholožkou Radkou Loja. Můžeme se také podívat na mindtrix.cz.

Spustit audio

Související