Poučení jednoho superhitu: Zdání klame a dívka může být mladší, než jak se jeví

12. srpen 2024

Také v předcházejícím měsíci nastavil čas svou smutnější tvář a tento svět opustily zajímavé osobnosti, které patří do žánrů, jimž je věnován pořad Světla ramp.

22. července v 90 letech odešel král bílého blues, zpěvák, kytarista, hráč na foukací harmoniku, klávesista a autor John Mayall, který měl pevné posluchačské zázemí také v Čechách. A jemu bude věnován úvod v podobě známé skladby Room To Move.

18. července zemřel v 85 letech zprvu zpěvák a pak velmi úspěšný autor hitů Jerry Fuller. Vystupoval se známou kapelou Champs a tam se kamarádsky velmi sblížil s kytaristou a později slavným zpěvákem Glenem Campbellem, jehož talent vlastně objevil. Spolu poprvé předvedli písničku Travelin´Man, kterou napsal původně pro soulmana Sama Cookea, ale nakonec tento cestovatelský song proslavil v roce 1961 mladičký Ricky Nelson.

V roli producenta byla opravdu zářivým úlovkem kapela zpěváka Garyho Pucketta Union Gap, kterou Jerry Fuller objevil v roce 1967 v jednom bowlingovém salonku v San Diego. Byla to vskutku trefa do černého, neboť pro pop-soft-rockovou skupinu Gary Puckett and The Union Gap napsal a produkoval tři mohutné hity Lady Willpower, Over You a Young Girl.

Čtěte také

Písnička Young Girl výrazně bodovala na obou stranách Atlantiku v roce 1968. Jerry Fuller do ní vložil příběh muže, jenž znervózněl, když zjistil, že jeho dívka je navzdory prvnímu dojmu, který na něj udělala, ve skutečnosti mladší, než stanovuje zákonná věková hranice. Žádá ji, aby odešla, než vztah zajde příliš daleko.

V Čechách ještě v roce 1968 otextoval tento hit Zdeněk Borovec pro Jaromíra Mayera pod názvem Láskou a květem se braň, která v pořadu také zazní. A tuto písničku hodně později natočil také Karel Gott.

Nedlouho po svých červnových osmdesátých narozeninách došla do konce svého života onehdy populární pop-countryová zpěvačka Sandy Posey, když její poslední léta byla poznamenána závažnou mozkovou chorobou.

V Memphisu ve studiu doprovázela svým hlasem Elvise Presleyho, zpívala i s jinými hvězdami a bylo otázkou času, kdy se Sandy Posey prosadí sama. Šťastným řízením osudu se potkala s tehdy začínající písničkářkou Marthou Sharp, která jí poskytla písničky, z nichž se staly velké hity: jednak v podstatě feministický song Born A Woman a pak nádhernou, jemně aranžovanou s pianem a brilantně zazpívanou skladbu Single Girl z roku 1966. I ta nalezla dokonce ne jedno české zpracování…

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související