Pořadatelé zvažují zrušení letošního ročníku Slavonice Festu, dostanou méně dotací

19. únor 2019 06:58

Místo milionu jen 200 tisíc korun. Takovou částkou podpoří Státní fond kinematografie letošní Slavonice Fest. Podle jeho pořadatelů je to zanedbatelný příspěvek a může znamenat hrozbu pro letošní ročník.

To, že Státní fond kinematografie přidělil Slavonice Festu částku 200 tisíc korun, je možné rozklíčovat jen podle zprávy, kterou fond zveřejnil na svém webu. Pro Český rozhlas ji nechtěl dál komentovat.

Rada fondu mohla rozdělit 25 milionů korun, ale žádostí o dotaci bylo 29 a jejich finanční požadavek přesahoval 38 milionů. Stát tedy podle svého vyjádření v první řadě podpoří výrazné akce s mezinárodním přesahem a vysokým diváckým potenciálem a projekty celorepublikového dosahu.

Podle zdůvodnění rady nepovažuje za ideální podporovat menší filmové přehlídky, jejichž efekt je lokální a financování by do budoucna ubíralo prostředky klíčovým akcím. Slavonice Fest vidí Státní fond kinematografie jako akci s regionálním dosahem.

Filmový a hudební festival se koná vždy na začátku srpna v jihočeských Slavonicích. Má za sebou už pět ročníků. Pořadatelem je Filmová a televizní společnost Total Help Art producenta a režiséra Ondřeje Trojana.

Kapacity sálů ve Slavonicích letos festivalu nestačily, pořadatelé hledají další možnosti

Slavonice na začátku srpna opět ožily filmovým a hudebním festivalem

Úmorné vedro, sály naplněné do posledního místa a vypité bary. Tak by se dal v kostce charakterizovat letošní Slavonice Fest, který na pět dní ovládl malé jihočeské městečko.

Ten snížení dotace z loňských téměř osmi procent rozpočtu na necelá tři procenta považuje za devastující. Dotklo se ho i hodnocení festivalu radou fondu. „Ani jeden z těch expertů nikdy na Slavonice Festu nebyl a to, jakým způsobem jaksi posoudili náš festival, považuji za hrubě zkreslené,“ řekl.

Letošní rozpočet festivalu je necelých sedm milionů. Pořadatelé teď mají jen pár měsíců na to, aby sehnali peníze jinde, jinak je podle Ondřeje Trojana šestý ročník Slavonice Festu v ohrožení.

„My se musíme s tímhle finančním výpadkem ve velice krátké době nějak popasovat a není jisté, zda se nám to podaří, protože nejde o úplně nicotnou částku. Je to pro nás situace, kdy opravdu nevíme a netušíme, jestli vůbec budeme schopní letošní ročník uskutečnit,“ dodal Ondřej Trojan.

Spustit audio

Související