Balíky slámy, otevřený krov a trocha letitého prachu. Stodoly jsou fenoménem Slavonice Festu

5. srpen 2016

I prázdná venkovská stodola může sloužit jako kino nebo koncertní sál. Na Slavonice Festu se komorní koncerty a filmové projekce odehrávají mimo jiné právě ve stodolách. Soukromí majitelé je s radostí dávají k dispozici umělcům.

Nová filmová stodola letos přibyla ve Slavonicích, hudební stodoly mají v malé vesničce Maříž na trojmezí Čech, Moravy a Rakouska. Diváci sedí na balících slámy, nad sebou mají otevřený krov a přitom jim to připadá jako nejúžasnější koncertní sál na světě.

„Dnes poprvé jsem sám na vlastní kůži zažil Čápa s husí kůží. Říkají mi Čáp a měl jsem opravdu husí kůži po celý koncert. Byla to nádhera,“ komentoval jeden z návštěvníků.

Stodolu stejně jako přilehlý statek vlastní Petr Prokop, český emigrant, který se po revoluci vrátil do Čech. „Pódium jsme ve stodole měli už předtím, a když jsem se seznámil s Ondřejem Trojanem, říkal jsem mu, že by to bylo výborné využití právě na takový festival. Udělali jsme pár doplňujících oprav a teď to slouží festivalu,“ řekl.

Pro hudební dramaturgyni Slavonice Festu Lenku Novou je radostí připravovat program právě do mařížské stodoly. „Pořád sázíme na tu samou myšlenku, že lidé, kteří tu hrají, vnímají muziku srdcem. Myslím, že muzikantům se tu líbí, je tu krásná atmosféra, úplně to tu dýchá. Letos ještě přibyly balíky slámy, které to naplňují energií. Fakt nádherné místo,“ dodala.

Novinkou je kino stodola ve Slavonicích. Organizátoři na objekt narazili, když hledali nové možnosti, jak rozšířit kapacity festivalu. „Loni jsme měli už velký problém, že se diváci nevešli do sálů. Tak jsme našli tento úžasný objekt, který k tomu výborně sedí. Je tady výborná akustika, stodola je klimatizovaná, mám z toho prostoru velkou radost,“ uvedl ředitel Ondřej Trojan.

Kino stodola ve Slavonicích

Aby se stodola stala filmovou, bylo ale třeba udělat řadu úprav. „Ideální bylo, že měla betonovou podlahu, ale uvnitř byly zaparkované vraky aut a trochu špína. Tak jsme museli s těmi auty trochu pošoupat, zamést a udělat elevaci, aby diváci dobře viděli. Pak jsme nanosili židle a techniku a už se promítá,“ popsal Ondřej Trojan.

Promítat se bude ve stodole ve Slavonicích až do neděle večer, v Maříži zahraje ještě například Xavier Baumaxa nebo Lenka Dusilová.

autor: pku
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.