Popelín chce využít areál bývalé Fruty. Mohla by tu být tělocvična i hasičská zbrojnice

29. červen 2020 09:48

Nejen velká města, ale i malé obce trápí takzvané brownfieldy, chátrající areály, které zbyly po průmyslové výrobě, armádě nebo zemědělství. Jeden takový mají i v Popelíně na Jindřichohradecku a řeší, jak ho oživit.

Obec už před dvěma lety koupila jednu budovu v areálu bývalé Fruty, který těsně sousedí s místní školou. „Kupovali jsme ji se záměrem vybudovat tu kulturně společenské centrum, chtěli jsme především tělocvičnu, zázemí pro sportování dětí,“ vysvětluje starosta Popelína Tomáš Zaňák.

„Když jsme ale začali spolupracovat s architekty, ukázalo se, že umístit sem tělocvičnu standardních rozměrů bylo poměrně problematické. Následovala diskuze, jejímž výsledkem je, že se má obec pokusit koupit celý areál,“ dodává.

V areálu by pak podle něj mohla být hasičská zbrojnice, plánovaná tělocvična, ale třeba také kanceláře obecního úřadu, knihovna a ordinace lékaře, takže by občané Popelína našli v podstatě všechno na jednom místě.

Čtěte také

Obec už se s majitelem dohodla na kupní ceně, ráda by získala dotaci od ministerstva pro místní rozvoj na oživení brownfieldů. Proto teď nechává zpracovat studii, jak areál využít.

„To není, že se všechno zrealizuje naráz. Odhaduji, že když bude areál do dvaceti let hotov a zmodernizován podle našich představ, tak to bude úspěch. Je to dlouhodobá vize současného zastupitelstva,“ připomíná Tomáš Zaňák.

Podepsanou kupní smlouvu a zároveň studii, jak areál využít, chce mít obec do konce příštího roku.

Spustit audio

Související