Hasiči v Kardašově Řečici dostanou novou zbrojnici, tu původní využijí služby města

24. březen 2019 14:17

Dobrovolné hasiče v Kardašově Řečici čeká stěhování. Město jim začalo stavět novou zbrojnici, přestože v minulých letech investovalo do modernizace současné budovy.

„My jsme do té stávající hasičské zbrojnice investovali nemálo peněz, rozšířili jsme ji o novou garáž a zejména jsme pořídili vybavení pro naše hasiče. Na druhé straně to mělo určité negativum v tom, že jsme zbrojnici zaplnili takovým způsobem, že už se tam žádné další vybavení nevejde,“ ukazuje starosta města Petr Nekut.

Budova s velkými vraty stojí hned za městským úřadem. Má nová plastová okna i opravenou oranžovou fasádu, hasičům už ale nestačí.

Radnice proto začala stavět novou zbrojnici na zelené louce.  „Budou tam čtyři parkovací místa pro velkou techniku, bude to taková hala, kam se vejde veškerá současná technika, ale i ta budoucí. Bude tam samozřejmě velmi důstojné zázemí, šatny, školicí místnosti, sociály. Bude tam i byt pro správce areálu, věž na sušení hadic a lezecká stěna, kde mohou hasiči trénovat,“ vyjmenovává Petr Nekut.

Nejen startovací byty pro mladé, v Kardašově Řečici mají i startovací hnízdo pro čápy

Kardašova Řečice se snaží nalákat čápy zpátky do města. Připravili tu proto hnízdo

Do Česka se začínají vracet čápi. I když by přes moře měli podle pranostiky letět až na svatého Řehoře, tedy 12. března, na některých místech už se z hnízd ozývá klapání zobáků.

Stavba vyjde na přibližně 30 milionů korun. Protože město v minulosti investovalo do staré zbrojnice, která je tak ve velmi dobrém stavu, nedosáhlo na dotaci. Novou zbrojnici tak zaplatí z vlastního rozpočtu.

Přesto se investice do staré budovy podle Petra Nekuta vyplatila. „V současné době nemáme skoro žádné zázemí pro naše technické služby, takže počítáme s tím, že se sem přesunou. Budou tu mít zázemí pro techniku i personál, sociály, šatny a samozřejmě opět počítáme s tím, že sem do budoucna přijde nová technika,“ dodává starosta.

Do nových prostor se hasiči v Kardašově Řečici přestěhují za rok.

Spustit audio

Související