Části obyvatel Kardašovy Řečice hrozí, že přijdou o dodávky tepla

18. září 2018 14:04

Z teplovodu v Kardašově Řečici uniká více než třetina tepla. Už příští rok chce proto dodavatel zastavit distribuci přes potrubí, které patří městu a je v havarijním stavu. Město s opravou nepočítá.

Majitel kotelny, společnost Delta, už poslala výpověď obyvatelům Kardašovy Řečice. Teplo přestane přes trubky posílat na konci srpna příštího roku.

„Máme 400 dětí ve škole a školce a 50 zaměstnanců, takže je to hodně obyvatel, kteří by se dostali do potíží,“ reaguje na výpověď dodávek tepla ředitelka základní školy Jana Hýbková. Letos v zimě se jí sice nedotkne, ale už příští rok by mohla znamenat problém.

Kotelnu provozuje společnost Delta jako doplněk svojí dřevařské výroby už přibližně dvacet let. Teplovod postavilo v 90. letech město. Teď už je podle firmy Delta ve špatném stavu. „Po instalování měřidel v roce 2014 jsme každoročně město informovali, jaká je výše ztrát. Ta dosahuje zhruba 35 procent,“ vysvětluje místopředsedkyně představenstva společnosti Delta Eva Novotná.

Radnice už nechce do teplovodu investovat

Protože dodavatel může odběrateli podle nařízení Energetického regulačního úřadu naúčtovat necelých 20 procent ztráty tepla a zbytek musí hradit sám, chtěla společnost Delta po městě, aby jako majitel teplovodu na tuto ztrátu přispívalo.

„Ztráty za rok 2014 i za rok 2015 byly ze strany města proplaceny a v roce 2016 vzájemným zápočtem,“ uvedla Eva Novotná. Teď už ale radnice přispívat nechce. A nechce ani investovat do teplovodu, za jehož nájem platí firma Delta městu ročně milion korun.

V zimě tak kotelna vytápí i chodníky a silnici, pod kterými teplovod vede. „Teplovod má dvacet let a jeho životnost se blíží ke konci a stejně by se musel nejspíš nějakým způsobem obnovovat. A to je poměrně velká investice ve srovnání s plynofikací. Minimálně dvojnásobný náklad by byl na obnovu teplovodu než plynofikace,“ odhaluje další plány radnice Petr Nekut, který bude v podzimních volbách opakovaně za sdružení ODS a nezávislých kandidátů obhajovat jako nezávislý post starosty.

Senioři v Kardašově Řečici mají k dispozici sedm nových bytů

V Kardašově Řečici postavili za 15 milionů dům s byty pro seniory. Obyvatelé si tu také budou moci objednat sociální služby, jako je třeba úklid nebo nakupování

Dostupné bydlení najdou senioři z Kardašovy Řečice i ve svém městě. Radnice postavila na místě jednoho z nejstarších domů novostavbu se sedmi malometrážními byty. Ještě než stavbu zkolaudovala, vytvořili zájemci o bydlení pořadník.

Lidé, kteří jsou na teplovod připojení, ale museli svoje přípojky zaplatit. O investici by tak přišli. Někteří ve svých domech, v domnění, že už je nebudou díky teplovodu potřebovat, dokonce zbourali komíny.

To je i případ Martina Vaňka, který se rozhodl kandidovat v podzimních volbách za Sdružení nezávislých kandidátů Kardašovy Řečice. „Já občan musím počítat zase s dalšími náklady, například ne plynový kotel, a musím si postavit komín. Když to dám dohromady, tak to určitě není investice za pár tisíc, ale řádově možná padesát až sedmdesát,“ komentuje.

I přesto, že radnice o špatném stavu teplovodu prokazatelně věděla, na plynofikaci dotčených ulic zatím nemá projekt. A tak ji do konce srpna 2019, kdy smlouva s kotelnou na dodávky tepla končí, nemůže stihnout zrealizovat.

Protože ale vede v obci teplovod, obyvatelé dotčených domů nemůžou žádat ani o dotace na jiné ekologické vytápění.

Spustit audio

Související