Hodně napjaté vztahy jsou mezi městem Tábor a teplárnou. Ve hře je cena tepla

23. srpen 2017

Město Tábor zatím nezná cenu tepla pro příští rok. Radnice se obává, že se může zvýšit. Vedení města chce podle starosty Jiřího Fišera udělat maximum pro to, aby cena zůstala na letošní úrovni.

Město Tábor má v teplárně menšinový podíl, a to se pochopitelně projevuje i v jeho možnostech aktivně ovlivňovat cenu tepla, které energetická společnost dodává velké části domácností i firem ve městě.

Faktická rozhodovací moc patří společnosti Uniper, která drží majoritní balík akcií. Vzájemná komunikace mezi společností a městem je podle starosty Jiřího Fišera problematická. Většinový vlastník prý na žádosti o společné jednání u jednoho stolu nereaguje. „Já jsem posílal dopis na Uniper 12. června, odpověď mi přišla 11. srpna a v podstatě na tu výzvu k jednání v Táboře reagováno nebylo,“ říká starosta.

Vyjádření teplárny k problematice možného zdražení tepla se získat nepodařilo. Teplárna si ale v regionálním tisku zaplatila článek, ve kterém zachování stávající ceny podmiňuje tím, že město teplárně pronajme distribuční soustavu, kterou se energie rozvádí. Podle představenstva teplárny právě úplné propojení výroby a distribuce tepla mohou vést ke stabilizaci a sjednocení cen.

Navrhované řešení je ale podle starosty pro město nevýhodné. „Dostali jsme podmínku, že pouze komplexní pronájem, jinak nic. V tuto chvíli už i náš Bytes investoval nějaké peníze do toho, aby to nadále pokračovalo v jeho režii, respektive v režii města. To by bylo možné jenom za cenu určitých hospodářských ztrát, což si tedy netroufnu navrhovat,“ vysvětluje.

Není mi to příjemné, žijeme v nejistotě, říká obyvatelka sídliště

Lidé o problematických vztazích mezi teplárnou a městem vědí. Patří mezi ně i paní Alena, která přes třicet let žije na sídlišti Nad Lužnicí, kde se odebírá nejvíc tepla od místní teplárny. „Tuhle situaci určitě vnímám, není mi to příjemné, navíc máme nejistotu. Co si budeme povídat, v té položce nájmu má teplo největší část. Pokud ještě dál poroste, tak to pochopitelně lidé hodně pocítí,“ komentuje.

Jedním z důvodů vyhrocených vztahů je, že radnice před časem odmítla teplárně prodloužit pronájem rozvodné soustavy tepla. Podle starosty tím teplárně klesly reálné provozní náklady, které byly k provozu a údržbě distribuční sítě zapotřebí.

„Ale protože majetek teď přešel na Bytes, tak ten samozřejmě nese náklady té správy, a to už teplárna neříká. To není podle mě čisté. Oni říkají: My držíme furt stejné ceny. No jo, ale starají se o méně majetku než dřív a těch dvanáct milionů nákladů se přesunulo na Bytes. Ten už nemá, jaké kouty vymést,“ dodává Jiří Fišer.

Město teď zvažuje další postup. Už v pondělí se mají sejít předsedové zastupitelských klubů a hledat způsob, jak situaci řešit. Vyloučena prý není předem žádná varianta, včetně změny vlastnické struktury v teplárně, což de facto znamená buď prodej městského vlastnického podílu ve společnosti, nebo naopak odkup akcií od Uniperu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio