Za obnovu hostince bojují obyvatelé Buku u Jindřichova Hradce peticí

16. listopad 2019 11:03

Tři čtvrtiny domácností v Buku u Jindřichova Hradce podpořily petici za obnovení hostince. Obec s přibližně 300 obyvateli je místní částí města. Hostinec, nebo jiné místo pro setkávání, jim chybí od loňského roku.

„Tady byla hospoda, která byla postavená roku 1913. Byla to patrová budova, nahoře byl taneční sál a byt pro hospodského, dole šenkovna, technické zázemí a ještě vinárna,“ ukazuje Václav Picka, předseda osadního výboru v Buku, na prázdné prostranství naproti kostelu.

„Do budovy zatékalo. Od roku 2008 máme písemné záznamy o tom, že jsme jako osadní výbor žádali každoročně, aby se hospoda začala opravovat, ale bohužel se nic nedělo. Mělo na to dojít až v roce 2018, ale na počátku prací na opravě střechy se zjistilo, že stav je údajně tak katastrofální, že bylo rozhodnuto o demolici hospody,“ dodává.

Hospodu se společenským sálem a kapacitou až 80 lidí využívali lidé v Buku na výroční schůze hasičů nebo tu pořádali plesy. Teď se nemají kde scházet.

Sepsali proto petici za obnovení hostince. „V našich představách je, že asi měla být přízemní budova, měl by tam být sál a šenkovna a určitě i byt, protože nájemci, kteří v hospodě byli a provozovali hostinskou činnost, vždycky byli spojeni s tím, že tady bydleli,“ popisuje Václav Picka.

Čtěte také

Vedení Jindřichova Hradce, pod který Buk spadá, návrh neodmítá. „Letos se dokončil Žďár, příští rok by měl být Děbolín, a jestli se bude projektovat Buk, já s tím nemám žádný problém,“ říká k petici starosta Stanislav Mrvka.

Podle místostarosty Radima Staňka je nutné nejdřív udělat studii proveditelnosti. „Je třeba zjistit, jestli by byla vůbec ekonomická životnost tohoto projektu, který si tam představují,“ vysvětluje.

O tom, jestli město začne projekt na stavbu nové hospody v Buku připravovat, rozhodnou zastupitelé. Záležet bude na tom, zda v rozpočtu na příští rok najdou peníze na studii proveditelnosti a případně přípravu projektu.

Spustit audio

Související